Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Bútora: Tridsať rokov po — aký bod zlomu nás čaká?

.martin Bútora .spoločnosť .spoločnosť

Keď som sa ocitol pred úlohou napísať článok o tom, kam sa Slovensko po 30 rokoch samostatnosti a pred blížiacimi sa predčasnými voľbami dostalo, zmocnila sa ma úzkosť.

Martin Bútora: Tridsať rokov po — aký bod zlomu nás čaká? MARTIN MEDŇANSKÝ/SITA 28. apríl 2022, Bratislava: Robert Fico počas tlačovej besedy strany SMER-SD. Po najbližších voľbách je návrat mafie k moci čoraz reálnejší. Ukazujú to aj najnovšie prieskumy verejnej mienky.

zdalo sa mi, že všetko už o tom bolo povedané, napísané, doliehali ku mne tváre i slová diskutujúcich, hlasy z rôznych prostredí. Neprekvapilo, že prevažovali kritické úsudky, a to z rôznych strán názorového spektra. Boli medzi nimi aj také, ktoré boli podložené serióznymi argumentmi – dátami zo štatistík, štúdiami dokumentujúcimi krízový stav, zaostávanie v rôznych oblastiach. K tomu sa pripájali aj investigatívne zistenia a reportáže odhaľujúce šokujúce skutočnosti o sociálnych i psychologických reáliách dneška. Prieskumy zachytávali klesajúcu úroveň dôvery v spoločnosti tak všeobecnej, ako aj dôvery vo verejné inštitúcie, dôvery voči politikom či dôvery v demokratický systém a jeho schopnosť riešiť problémy. Neraz zaznievali alarmistické tóny i katastrofické predpovede.

O tom, že Slovensko zápolí s vážnymi problémami, sa píše už aj v zahraničí: poľský portál Krytyka Polityczna komentuje, že podľa predvolebných prieskumov možno bez preháňania povedať, že Slováci sú už takí zúfalí, že im je jedno, či v krajine vládnu zlodeji, neofašisti alebo mafiáni. Podľa portálu ich trápi len jedno: aby nová vláda nebola hádavá a neschopná. Bývalého premiéra Igora Matoviča portál vidí ako hlavného podnecovateľa rozdeľovania spoločnosti, ktorý dnes nemá čo Slovensku ponúknuť, a po politickom prepade sa snaží zabojovať o opätovný návrat nenávistnými kampaňami. Prirovnáva ho k Viktorovi Orbánovi, ktorý keď potreboval odviesť pozornosť od zlyhaní svojej vlády, zameral sa na iné témy. Matovič si pritom, paradoxne, zobral za vzor najväčšieho protivníka Roberta Fica, ktorý je však na rozdiel od neho na vzostupe a v posledných rokoch sa zmenil na zanieteného milovníka Ruska a extrémnej pravice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite