Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Trump po šiestom januári

.francis Fukuyama .spoločnosť .politika

Trump zanechal v americkej politike odkaz plný jedu. Je však väčšou hrozbou Trump ako jednotlivec alebo jeho hnutie?

Francis Fukuyama: Trump po šiestom januári BRENT STIRTON/GETTY IMAGES 6. január 2020 Washington D.C., USA: Prívrženci Donalda Trumpa pred násilným vstupom do budovy Kongresu.

šiesteho januára, keď sa odohral útok davu na americký Kapitol, bola streda. Víkend predtým som písal skupinke kolegov zo Stanford University s otázkou, prečo sa neobávajú možnosti, že v stredu vypukne násilie. Sledoval som totiž na sociálnych sieťach správy o extrémistických skupinách, ktoré sa šiesteho januára chystajú na Washington. Zdalo sa mi, že sa to ľahko môže vymknúť spod kontroly, keďže mnohí z tých ľudí boli ozbrojení. V stredu, keď sa vzbura začala, som sedel prilepený k počítaču, dlhé hodiny som s hrôzou sledoval vývoj udalostí. Čo som totiž nepredvídal, bol stupeň násilia, k akému sa to celé vyšplhalo. Nechápal som, ako je možné, že keď som možnosť vzbury tušil ja, neboli na to násilie pripravené orgány v Kapitole a ani polícia. No aj tak som si vtedy myslel, že je to demonštrácia, ktorá sa vymkla spod kontroly – spontánne.

Vďaka zisteniam Kongresového výboru, ktorý vyšetruje udalosti zo šiesteho januára, dnes vieme oveľa viac o tom, čo sa stalo v ten deň aj v období, ktoré k nemu viedlo. Výbor zverejnil svoju záverečnú správu tesne pred sviatkami a jej pomerne dlhé zhrnutie stojí za to, aby si ho človek celé prečítal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite