Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa odborníkov o trende stúpajúcej nadváhy a obezity na Slovensku

.šimon Jeseňák .spoločnosť

Slovenská ekonomika prestáva držať tempo s najvyspelejšími ekonomikami sveta. Existuje však element, v ktorom oproti najvyspelejšími krajinám nezaostávame, a to je stúpajúci trend nadváhy a obezity u slovenského obyvateľstva.

Anketa odborníkov o trende stúpajúcej nadváhy a obezity na Slovensku OECD 2022

v ankete .týždňa sme sa spýtali odborníkov a stakeholderov v zdravotníctve, ako sa dá s týmto negatívnym fenoménom bojovať. Naše otázky boli:

  1. Slovensko je po Českej republike, Maďarsku a Fínsku štvrtou najobéznejšou krajinou spomedzi krajín OECD. Ako si to vysvetľujete?
  2. Aké sú podľa Vás príčiny toho, že takmer 60 % slovenskej populácie trpí obezitou? 
  3. Čo je spôsob, ako znížiť podiel obéznych ľudí na Slovensku a ako v tom môže pomôcť preventívna zdravotná starostlivosť?
  4. Aké sú z Vášho medicínskeho pohľadu a odboru najväčšie riziká pre zdravie spojené s obezitou?

Odpovedajú:

MUDr. Noman Ehsan, diabetológ

  1. Áno, potvrdzujem, že v poslednom čase došlo k nárastu počtu obéznych pacientov na SR v dôsledku nesprávneho stravovania sa populácie, malej pohybovej aktivity, sedavej práce, skoro všade už ľudia používajú auto...
  2. Na Slovensku sa, bohužiaľ, väčšina ľudí nestravuje zdravo, nepohybuje sa. Myslím si, že veľa ľudí konzumuje viac mastnych jedál, nadmerne konzumuje alkohol a v ich strave je nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny.
  3. Je potrebné ľudí viac edukovať, informovať ich o príčinách obezity, o zdravom stravovaní, pohybovej aktivite, a to je úloha  pre kompetentné orgány  štátu, MZ, zdravotné poisťovne a organizácie pacientov. S edukáciou je potrebné začať už na školách, keďže obéznych ľudí pribúda aj medzi žiakmi. Deťom a študentom by sme mali vytvoriť vhodné podmienky pre športové aktivity a deti a študenti by už na školách mali byť vedené k zdravému stravovaniu sa, ktoré je prevenciou obezity.
  4. Z medicínskeho hľadiska sú najväčším rizikom obezity kardiovaskulárne ochorenia (infarkt myokardu, NCMO,  DM 2 typu s komplikáciami ) a ťažkosti pohybového aparátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite