Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 72 rokmi komunisti zavraždili hrdinu SNP Viliama Žingora

.marian Jaslovský .spoločnosť

Slovenské národné povstanie si za minulého režimu „ukradli“ komunisti a odstraňovali z Povstania všetko nekomunistické. Takto v inscenovanom procese zavraždili aj Viliama Žingora, bývalého veliteľa II. brigády Milana Rastislava Štefánika.

Pred 72 rokmi komunisti zavraždili hrdinu SNP Viliama Žingora Ústav pamäti národa/Archív B. Kinčoka

človeka, aktívne bojujúceho v Slovenskom národnom povstaní za obnovenie spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktorý po „vytriezvení“ vystúpil z KSS v roku 1947. Včera (18.12.) sme si pripomenuli 72. výročie jeho vraždy.

V júli 1943 odmietol narukovať do slovenskej armády, odišiel do hôr a z dobrovoľníkov dával dokopy partizánsku jednotku. Po vypuknutí povstania sa zapojil do ťažkých bojov o Rajeckú dolinu. Na prelome rokov 1944-45 ostala jeho brigáda bez rádiového spojenia. Za to ho počas politického procesu titulovali nálepkou zradcu a zbabelca, skrývajúceho sa v dobe, keď iní umierali v bojoch s nepriateľom.

Do života po vojne vstupoval s nadšením a ideálmi. Angažoval sa v politike, stal sa poslancom SNR a vstúpil do KSS. No už o niekoľko mesiacov ako generálny tajomník Zväzu slovenských partizánov povedal:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite