Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Osobnosti a antiosobnosti 2022

.redakcia .spoločnosť .osobnosti

Rok 2021 bol len slabým odvarom roku 2022, ktorý sa niesol v znamení ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine, pandémie covidu-19, inflácie, nestability cien a dodávok energií. Toto sú dve tváre, ktoré končiaci rok ovplyvnili pozitívne i negatívne.

Osobnosti a antiosobnosti 2022 METIN AKTAS/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 24. september 2022 Donecká oblasť, Ukrajina: Ukrajinská vlajka veje v zničenej rezidenčnej štvrti v dedine Dolina po tom, čo túto oblasť opustili ruské okupačné jednotky.

OSOBNOSTI .SLOVENSKO 2022

hlavná osobnosť Slovenska za rok 2022: Slovenská pomoc Ukrajine

Za kolektívnu osobnosť roka vyhlasuje .týždeň všetkých jednotlivcov, organizácie či komunity, ktoré na Slovensku od začiatku ruskej invázie pomáhali Ukrajincom. Dobrý pocit z reakcií Slovenska na dôležité svetové udalosti je zriedkavý. Na prelome zimy a jari tohto roku sa však niečo zmenilo a slová o pohostinnosti Slovákov sa stali žitou realitou.

9. marec 2022, Veľké Slemence: Záchranné služby a dobrovoľníci pomáhajú utečencom z Ukrajiny na ceste do prijímacieho strediska.CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES9. marec 2022, Veľké Slemence: Záchranné služby a dobrovoľníci pomáhajú utečencom z Ukrajiny na ceste do prijímacieho strediska.

Už v prvých hodinách a dňoch od Putinovho napadnutia Ukrajiny prúdili na naše územie cez hraničné priechody tisícky vyľakaných ľudí, zväčšia žien s deťmi. Neostali bez pomoci, na hraniciach ich čakali dobrovoľníci. Množstvo mimovládnych a neskôr aj vládnych organizácií ponúkalo humanitárnu pomoc. V prvej línii boli neznámi jednotlivci, ale aj Slovenská katolícka charita, lekári, zdravotné sestry a záchranári, ktorí vo voľnom čase poskytovali lekársku starostlivosť. Psychológovia a psychiatri pomáhali v centrách po celom Slovensku. Tisícky ľudí bolo pripravených na zavolanie poskytnúť vlastné autá a rozvážali Ukrajincov do miest a dedín, kde na nich čakali pripravené byty, domy alebo izby. A mnohí Slováci utečencom poskytujú ubytovanie dodnes. Výstižný bol rozhovor s archeológom Gabrielom Lukáčom, ktorý pri diskusii o tom, koľko utečencov by sme mali z Ukrajiny prijať, povedal: „Toľko, koľko bude potrebné.“ 

Aj slovenskú vládu treba pochváliť za podporu východného suseda. Ukrajine sme poskytli vojenskú techniku a zbrane podľa našich možností. Mier na Ukrajine sa dá zabezpečiť len vyhnaním ruských agresorov, a to sa podarí, len ak budú mať ukrajinskí vojaci dosť zbraní a munície, aby oslobodili územie Ukrajiny vrátane Krymu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite