Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neslúžiť diablovi

.milan Hrabovský .spoločnosť

Do príbehu Európy je votkané klamné presvedčenie, že vzdelaný človek má bližšie k cnostiam a pevnému charakteru, než človek nevzdelaný. No vzdelanie a vkus nezabránili nacistom pri páchaní ich zločinov. Carl Gustav Jung varoval, že všetky tie diabolské prostriedky ničenia „vynašli neškodní gentlemani, rozumní a vážení občania, ktorí sú práve takými, ako si ich želáme.“

Neslúžiť diablovi Wikipedia.org Muž sa odmieta zdraviť nacistickým pozdravom. Fotografia bola zverejnená v roku 1991 v časopise Die Zeit.

„raj“

Starý pán s hlbokými tmavými očami a šedivými vlasmi začesanými dozadu sedí usmiaty v čalúnenom kresle a popíja čaj. Wilfred von Oven v roku 1990 vo svojom byte v Buenos Aires. Oproti nemu sedí novinár Laurence Rees a chystá sa k poslednej otázke: „Ak by ste pre mňa zhrnul vašu skúsenosť v Tretej ríši jedným slovom, ktoré by to bolo?“ Wilfred von Oven pozrel na Reesa a povedal: „Raj“. Takto odpovedal muž, ktorý mal detailné informácie o „konečnom riešení“. Muž, ktorý od roku 1943 pôsobil ako osobný tlačový pobočník Josepha Goebbelsa. Oven ukončil štúdium žurnalistiky v Berlíne čestnou medailou, ovládal francúzštinu, angličtinu a španielčinu.

sokratika

Pred viac než dvetisíc rokmi vyslovil Sokrates myšlienku, že každá cnosť vychádza z poznania. Poznanie vedie k cnostnému a múdremu životu. Z tejto intelektualizácie cností sa však zrodilo vplyvné a mylné presvedčenie, že vzdelaní ľudia majú „bližšie“ k cnosti než ľudia nevzdelaní. A hoci nás dejiny človeka presviedčajú o opaku, stále je tu údiv nad tým, ako mohli komunizmus a nacizmus napriek svojej brutalite a priemernosti zlákať toľko vzdelaných ľudí.

väzeň z Tegelu

V roku 1940 sa stretol pastor Dietrich Bonhoeffer s plukovníkom Hansom Osterom z Abwehru. Po tomto stretnutí Bonhoeffer napísal pozoruhodný text, začlenený do jeho knihy Etika. Bonhoeffer, vidiac kompletný rozklad morálky počas nacistickej vlády, si položil závažnú otázku: kto a prečo zlyhal? Tento mimoriadny text začína demaskovaním zla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite