Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pred 33 rokmi zrušili šikanistické výjazdové doložky

.marian Jaslovský .spoločnosť

Včera sme si pripomenuli jeden dôležitý, aj keď nenápadný míľnik slobody. Dňa 4. decembra 1989 československá vláda zrušila tzv. výjazdné doložky, čím umožnila svojim občanom cestovať do nesocialistických krajín iba s platným cestovným pasom.

Pred 33 rokmi zrušili šikanistické výjazdové doložky Festivalu slobody v Bratislave

je zrejme mimo chápanie mladších generácií, že za socializmu sa nemohlo voľne cestovať – a to ani do všetkých socialistických krajín, nieto ešte kapitalistických. Ak niekto hovorí, že za socializmu sa mohlo viac-menej normálne pohybovať po svete, bohapusto klame.

V roku 1949 sa v Československu prijal pasový zákon podľa sovietskeho vzoru: Deklaroval že nikto nemá nárok na vydanie cestovného dokladu. O jeho vydanie sa žiadalo ako o výnimku zo zákona. 

Na sťaženie emigrácie sa od roku 1951 pasy pri návrate z cudziny cestujúcim odoberali a centrálne uschovávali. Okrem pasu bola na vycestovanie nevyhnutná výjazdná doložka.

V rokoch 1964-1967 sa zrušila vízová povinnosť do niekoľkých krajín východného bloku. Prvou bolo Maďarsko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite