Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Portugalsko + očkovanie vs 3. vlna covidu = úspech

.peter Pažitný .ľubica Löffler .spoločnosť .spoločnosť

V druhej vlne pandémie (jeseň – zima 2020/2021) zaznamenalo Portugalsko podobne ako Slovensko vysoký počet úmrtí v súvislosti s ochorením covid-19. O rok neskôr, počas tretej vlny bola situácia na Slovensku viac-menej rovnaká, počet infikovaných, ale aj obetí bol stále vysoký.

Portugalsko + očkovanie vs 3. vlna covidu = úspech HORACIO VILLALOBOS/CORBIS/GETTY IMAGES 18. december 2021 Lisabon, Portugalsko: Vďaka úspešnej očkovacej stratégii v krajine výrazne poklesol počet úmrtí v tretej vlne pandémie.

naopak, v Portugalsku napriek vysokým číslam infikovaných počet úmrtí na covid-19 narástol len mierne. Zásadným rozdielom bola miera zaočkovanosti. Kým na Slovensku bolo zaočkovaných 51 % obyvateľstva, tak v Portugalsku 86 % celkovej populácie.

druhá vlna. Slovensko a Portugalsko

Obyvateľstvo zažilo jeseň 2020 s veľmi rozvoľnenými pravidlami týkajúcimi sa sociálneho kontaktu. Mnohé obchody, reštaurácie či podujatia neboli striktne limitované aj napriek rýchlo rastúcim počtom infikovaných. Tvrdý lockdown bol zavedený neskoro. Slovensko sa úplne zatvorilo k 1. 1. 2021 a Portugalsko až k 15. 1. 2021. 

O dva dni neskôr zaznamenalo Portugalsko najvyšší počet prípadov infekcie koronavírusom v Európe (v prepočte na počet obyvateľov za posledných sedem dní). Systém verejného zdravotníctva sa blížil ku kolapsu, nemocnice nemali dostatok miesta pre pacientov v kritickom stave, nakoľko Portugalsko patrí medzi krajiny s najnižším počtom lôžok intenzívnej starostlivosti na 100-tisíc obyvateľov v Európe. Počet úmrtí v Portugalsku prudko narástol. K 28. 2. 2021 zaznamenala krajina s 10,3 milióna obyvateľov 16 317 úmrtí na covid-19, pričom na polovičnom Slovensku bolo v tomto čase 7 270 úmrtí. 

Aj keď epidemiologická situácia bola extrémne zlá, vlády oboch krajín sa nevyhli kontroverzným krokom. Na Slovensku sa napriek argumentom odborníkov, lekárov, ako aj odporúčaniu Európskej komisie uskutočnili až 4 kolá neúčinného plošného testovania s celkovými nákladmi  478 mil. eur (MF SR).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite