Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elon Musk, nový typ oligarchu

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

Elon Musk tvrdí, že chce na Twitteri viac slobody prejavu. Čo sa však stane, ak prídu autoritárske vlády, napríklad egyptská či indická, s návrhom, aby odstránil konkrétny obsah, ktorý je k nim kritický?

Elon Musk, nový typ oligarchu CHRISTIAN MARQUARDT/GETTY IMAGES 22. marec 2022 Gruenheide, Nemecko: Elon Musk na otvorení závodu Tesla. Twitter by sa mohol stať nástrojom pre ochranu jeho obchodných a politických záujmov.

jeden z mojich najranejších blogov v rubrike Frankly Fukuyama (na stránke American Purpose, pozn. red.) sa týkal Silvia Berlusconiho a úpadku západnej civilizácie. Uviedol som tam, že Berlusconimu sa od jeho vstupu do politickej arény v 90-tych rokoch podarilo vynájsť taký typ politiky, ktorá odvtedy korumpuje krajiny po celom svete. Berlusconi postavil svoju politickú kariéru na médiách, ktoré mal vo svojom vlastníctve, a na svojich kontaktoch s celebritami a zároveň svoje pôsobenie na poste talianskeho premiéra využíval na ochranu svojich podnikateľských záujmov.

Politická hodnota vlastníctva médií bola už vtedy vysoko uznávaná medzi oligarchami z východoeurópskych krajín a z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Títo jednotlivci začali skupovať mediálne subjekty od zahraničných vlastníkov typu Axela Springera. Začiatkom tretieho milénia sa totiž spoločnosti ako Springer snažili sektor opustiť, pretože zavedené médiá v dôsledku rozšírenia internetu nastúpili na krivku svojho postupného úpadku. Oligarchom vôbec neprekážalo, že noviny a televízne stanice vtedy neprinášali finančný zisk; v ich očiach mali nefinančnú hodnotu: Pomáhali ich priateľom k zvoleniu a udržiavali politikov na svojej obežnej dráhe. K hlavným problémom Ukrajiny pred ruskou inváziou patrilo to, že každú z jej kľúčových televíznych staníc vlastnil iný oligarcha, ktorý si týmto spôsobom dokázal ochrániť svoje ďalšie biznisy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite