Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 84 rokmi nacisti spáchali „krištáľovú noc“

.martin Korčok .spoločnosť

Dnes je Svetový deň boja proti fašizmu a antisemitizmu. Pripomíname si ho pri príležitosti (tento rok 84.) výročia ríšskeho pogromu, jednej z najtemnejších udalostí nemeckej histórie. Tzv. krištáľová noc znamenala prvú predzvesť holokaustu.

Pred 84 rokmi nacisti spáchali „krištáľovú noc“ wikipedia/Center for Jewish History, NYC Vnútorný pohľad na zničenú synagógu Fasanenstrasse v Berlíne, spálenú počas Krištáľovej noci

počas nej bolo v Nemecku zavraždených vyše 90 Židov, vypálených 267 synagóg a zničených asi 7500 židovských obchodov. Ulice zasypali trblietajúce sa kopy sklenených črepín z výkladov, okien a lustrov – odtiaľ pochádza pomenovanie Krištáľová noc. Následne bolo 30 000 Židov zatknutých a deportovaných do koncentračných táborov.  

Po eliminovaní židovskej moci v Nemecku sa židovský problém nevyriešil a Hitler bol pripravený prejsť k ďalšiemu dejstvu  dať tomuto problému medzinárodný charakter. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite