Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fašista ostane fašistom

.juraj Medvec .spoločnosť .politika

Hrozbu fašizmu treba brať smrteľne vážne vždy. O to väčší problém je, keď s nimi hlasujú demokratické strany. Všetky červené čiary sa už prekročili a z hlasovania s fašistami sa pomaly stáva bežná rutina.

Fašista ostane fašistom JAROSLAV NOVÁK/TASR 26. január 2021 Bratislava: Predseda ĽSNS Marian Kotleba pred parlamentom po tom, čo mu odišla výrazná časť jeho poslancov a založila hnutie Republika.

aj keď extrémisti odhodia uniformy, demokrati sa z nich nestanú. Žiaľ, krajná pravica so skutočne extrémistickými názormi má v našom parlamente široké zastúpenie. Jej členovia zo strán Kotlebovci – ĽSNS, Republika či Život Tomáša Tarabu v posledných rokoch výrazne zmiernili rétoriku. Opustili do očí bijúce fašistické výroky a symboly a zvolili oveľa umiernenejší tón. Ich podstata však zostáva rovnaká. Ak sa niečo mení, tak tolerancia verejnosti – teda to, že verejnosť čoraz viac toleruje fašistickú netoleranciu.

krátka história toho, čo sa skrýva pod maskou

Ľudia okolo Mariana Kotlebu začali čeriť vody slovenskej nacionalistickej politiky ako členovia Slovenskej pospolitosti. Tá bola otvorene neonacistická a vo svojich štruktúrach mala funkciu vodcu, pobočníka vodcu či staršinu. Na mítingoch aj v komunikácii navonok hovorili o „cigánskych parazitoch a príživníkoch“, „sionistickej loby“ či skandovali heslá ako „sláva Tisovi“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite