Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Než začne paľba...

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Mnoho udalostí predchádzalo tomu osudnému ránu 1. septembra 1939, keď nemecké vojská vtrhli na územie Poľska. Nebol to začiatok z ničoho, nebol to blesk z čistého neba. Začiatok druhej svetovej vojny v Európe bol súčasťou istého kontinua v čase a priestore.

Než začne paľba... wikipedia/Bundesarchiv/Georg Pahl Veľký pochod národných socialistov vo Weimare pred vodcom Adolfom Hitlerom, Okt 1930

boje už dlhší čas prebiehali v Ázii, kde expandovalo Japonsko predovšetkým na úkor Číny, dostávajúc sa do významných ozbrojených zrážok so Sovietskym zväzom. Na rieke Chalcha (Chalchin Gol) v Mandžusku porazil s pomocou Mongolov vtedy ešte málo známy Georgij Žukov niekoľko desaťtisícové prevažne japonské vojsko, s masívnym použitím tankov a obrnených vozidiel – v tom čase ešte nie všetkými docenenej zbrane, v sérii bitiek, prebiehajúcich od 11. mája do 16. septembra 1939 ktorých charakter predznačil neskoršie veľké tankové bitky na východnom fronte. Veľká Británia a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu 3. septembra na základe svojho záväzku garancie poľských hraníc. 17. septembra sa k nemeckej invázii do Poľska pridala sovietska armáda bez formálneho vyhlásenia vojny na základe tajného dodatku k nemecko-sovietskemu paktu z augusta 1939. Francúzsko kapitulovalo s platnosťou od 25. júna 1940. 

22. júna 1941 Nemecko napadlo Sovietsky zväz. Gangsterské partnerstvo nacistov a boľševikov skončilo. Napadnutie bolo vytrvalo označované v sovietskej historiografii ako „vierolomné“, bez jasného vysvetlenia, v čom mal spočívať obsah a predmet tej zradenej „viery“. 7. decembra 1941 zaútočili Japonci na základňu USA v Pearl Harbore. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite