Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko najlepšie, Solidarność!

.marian Jaslovský .spoločnosť

Dnes si pripomíname 42. výročie vzniku hnutia Solidarność (Solidarita), prvého subjektu, ktorý spôsobil rozpad sovietskeho impéria. Išlo pôvodne o nezávislé odbory na čele s Lechom Wałęsom, ktoré vyrástli zo štrajku v gdanských lodeniciach. Postupne prerástla na najväčšie antikomunistické hnutie s vyše 9 miliónmi členov.

Všetko najlepšie, Solidarność! AMAZY KWIATKOWSKI/PAP/ČTK 11. júl 1989 Gdansk, Poľsko: Lech Wałęsa, líder nezávislých odborov Solidarita, a americký prezident George Bush s víťazným gestom pred Pamätníkom padlých robotníkov miestnych lodeníc, ktorí zahynuli v roku 1970 počas štrajku proti komunistickej vláde

v auguste 1980 vyšla Solidarita s množstvom požiadaviek, medzi ktorými bolo aj obmedzenie cenzúry, demokratizácia médií či prepustenie politických väzňov. Dňa 31. augusta 1980 podpísali vládni zástupcovia dohodu, ktorou pristúpili na požiadavky štrajkujúcich robotníkov. Tento deň sa považuje za vznik Solidarity.

13. decembra 1981 generál Wojciech Jaruzelski (poľský premiér a prvý tajomník Poľskej zjednotenej robotníckej strany) vyhlásil výnimočný stav v krajine; Solidarita bola postavená mimo zákon a vedúci predstavitelia boli uväznení – začalo sa obdobie represií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite