Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaviarne, nemí svedkovia dejín

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .fenomén

Kaviarne nie sú len miestami, kde si posedíme s blízkymi aj menej blízkymi ľuďmi pri šálke kávy a chutnom koláči. Ponúkajú priestor na inšpiráciu, zábavu aj vzdelávanie sa. Kedysi tomu tiež tak bolo. Ponúkali miesto na diskusiu. Stali sa bojiskom na poli politiky i kultúry. Zrodili sa tam mnohé myšlienky, idey a zhmotnené predstavy, ktoré ovplyvnili tisíce životov.

Kaviarne, nemí svedkovia dejín Boris Németh Kaviareň Štefánka s bohatou históriou na Štefánikovej ulici v Bratislave.

mnohé generácie našli svoj domov v kaviarni. Boli to rozdielni ľudia, ktorí by spolu inde neprehodili ani slovo, ale voľný čas trávili na jednom mieste. „A každý z nich môže odôvodniť, prečo sa tu cíti dobre. Dakedy je to nevľúdne zariadená izba s holými popraskanými múrmi, ktorá ich ženie do kaviarne, druhí túžia po oslepujúcej žiare, starí mládenci a iní opustení po spoločnosti, a napokon je tu hlavný dôvod: za pár grošov si možno prečítať celú hŕbu rozličných novín a obrázkových časopisov,“ opísal Ľudo Zelienka svoje skúsenosti s týmto druhom podnikov v knihe Bratislavské kaviarne a viechy od Petra Salnera. Nenavštevovali ich len úradníci, politici, profesori a umelci. Zdržiavali sa tam aj študenti a nezamestnaní inteligenti. Dôvodom mohli byť aj zhovievaví čašníci, ktorí prižmúrili oči a nechali ich ohriať sa aj bez objednávky.

Štamgasti mali vo svojich obľúbených podnikoch niekoľko výhod. Tradičný vzťah zamestnanca a zákazníka nahradili priateľské väzby. Nečudo, že čašníci poznali zvyky kaviarenských stálic. Tí si príležitostne mohli dovoliť zabudnúť peňaženku v inom kabáte. V niektorých podnikoch dokonca brali od študentov indexy ako zálohu za útratu. Vrchní však pomáhali aj tým, ktorí štartovali svoje kariéry, ako to bolo napríklad v prípade speváka Štefana Hozu a maliara Štefana Bednára.

„Na záhaľku v kaviarni nebol čas. Pracovalo sa tam, diskutovalo, študovalo, čítalo a tvorilo.“

domov plný vône kávy

Kaviarne boli pre mnohé generácie druhým domovom. „Tam sme strávili väčšinu času po zamestnaní. Napriek tomu z nás neboli kaviarenskí povaľači. V kaviarni sa dalo písať, študovať, čítať, denne ste sa tam stretávali so svojimi priateľmi,“ spomínal spisovateľ Jozef Rybák na svoju mladosť prežitú v kaviarňach v knihe Petra Salnera. „Na kaviareň vám stačilo mať vo vrecku dve koruny. A niekedy nič, keď vás poznal čašnícky personál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite