Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Baťovany nevznikli na zelenej lúke, ale na močiari

.marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Máloktoré mesto môže presne na deň povedať dátum svojho vzniku, ale Baťovany, neskôr Partizánske, áno. Bolo to 8. 8. 1938. Mesto bolo totiž projektom firmy Baťa, ktorý tu postavil fabriku, školu, internáty, rodinné domčeky. Partizánske je industriálna pamiatka, aká nemá u nás ekvivalent.

Baťovany nevznikli na zelenej lúke, ale na močiari BORIS NÉMETH Začiatkom 40. rokov stavala firma Baťa v Baťovanoch omietané domy s valbovou strechou, čo je odklon od klasických tehličkových zlínskych domčekov, spôsobila to politická situácia v krajine.

baťovci prišli aj s jedinečnou architektúrou, ktorá vyryla brázdu nielen do dejín  industriálu. Rozprávame sa s dámou, ktorá venuje celú svoju energiu popularizácii architektúry a reálií Partizánskeho – Baťovian Katarínou Janíčkovou, zakladateľkou OZ Fabrika umenia.  

ako je možné, že Baťovany majú presný deň založenia?

Vtedy sa začala budovať prvá budova vo fabrike. Dovtedy bolo na tom mieste pole, ešte sa čakalo na žatvu a začalo sa stavať až po žatve. Smerom k dnešnému kostolu bola zasa pôda veľmi močaristá, pretože rieka Nitra bola rozvetvená a bola tu veľmi vysoká spodná voda. Baťovci postavili mesto doslova na močiari. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite