Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malária, príbeh rafinovaného zabijaka

.martin Miko .spoločnosť .spoločnosť

„No teraz rakovina smútku pohltí môj púčik / Vyženie prirodzenú krásu z jeho líc / Navonok nechá len prázdny ducha tieň, / Tak mdlý a úbohý, ako vzhľad chorých maláriou!“ Constance v Kráľovi Jánovi, 3.4.87-90, W. Shakespeare

Malária, príbeh rafinovaného zabijaka PHAS/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Rytina s názvom Smrť Davida Livingstona. Škótsky lekár, misionár, cestovateľ a bojovník proti otroctvu zomrel v roku 1873 na maláriu a následky úplavice v dedinke Čitamba neďaleko jazera Bangweulu v dnešnej Zambii.

tak akosi to napísal majster Shakespeare v jednej zo svojich nesmrteľných hier Kráľ Ján. Znalci jeho diela dokonca tvrdia, že spomínal maláriu (teda v stredoveku ague) dokonca až v deviatich svojich hrách. Ako je to možné? Nesmrteľný autor, klenot anglickej literatúry z časov panovania mocnej kráľovnej Alžbety v začiatkoch novoveku, usadený a tvoriaci v Londýne? Ako to, že cituje toľkokrát túto chorobu, ktorú dnes našinec pozná len zo školy a v našich končinách sa vôbec nevyskytuje? Patrí dnes predsa neoddeliteľne k africkým či juhoázijským trópom! Majú to, že majster Shakespeare tak dôverne poznal prejavy tejto choroby, na svedomí otroci, či rozprávanie nejakých cestovateľov a obchodníkov z exotických krajín? 

hľadá sa pôvodca

V skutočnosti je pravda oveľa jednoduchšia a zaujímavejšia, než všetky konšpirácie: maláriu, teda ague, návratnú horúčku, či horúčku mokradí,  dôverne poznali nielen Angličania, ale vlastne všetci Európania už odnepamäti. Sú dokumentované dokonca prípady endemických výskytov prakticky z celej Európy, dokonca aj z dnešného Dánska či Fínska. Historicky doložené prvé prípady epidémií z Rímskej ríše urobili z tohoto ochorenia aj rímsku horúčku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite