Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezabudnúť na Varšavu!

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Pred 76 rokmi, prvého augusta 1944 začalo Varšavské povstanie. Udalosti druhej svetovej vojny naberali v priebehu júla 1944 dramatický spád. Západným spojencom sa podarilo uskutočniť prielom z predmostia v Normandii, čo znamenalo zabezpečenie a efektívny postup novootvoreného západného frontu.

Nezabudnúť na Varšavu! Wiesław Chrzanowski/Wikipedia Povstalci Henryk Ożarek a Tadeusz Przybyszewski na začiatku povstania.

tomu veľkolepo kontroval postup sovietskej armády na východe; po prekročení Visly prenikli predsunuté jednotky k Varšave. Nemecké sily v tejto pre strategicky významnej oblasti boli zdecimované a mnoho nasvedčovalo tomu, že sa blíži ich kolaps. 

Veliteľ poľskej Armie Krajowej generál Bór-Komorowski mal od londýnskej exilovej vlády poverenie rozhodnúť, kedy nastane vhodný okamih na vyhlásenie povstania. Ku koncu júla sa ukazovalo, že tento okamih prišiel. Povstanie by okrem iného pomohlo eliminovať nemecký odpor postupujúcim sovietskym jednotkám v kľúčovo dôležitej oblasti pre postup do Nemecka, v momente, keď to Nemci najmenej potrebovali. Sovietske rozhlasové stanice vyzývali členov poľského odboja na ozbrojený odpor. Aj nemecký rozhlas 31. júla oznamoval začiatok všeobecného sovietskeho útoku na Varšavu.

Podľa opisu samotného generála Bóra-Komorowského sa nasledujúceho dňa o piatej ráno sa v celej Varšave „zablysli tisíce prudko otvorených okien“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite