Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Slovenský pojmový chaos

.peter Zajac .spoločnosť .komentár týždňa

Najjasnejším znakom zakonšpirovaného štátu je chaos v pojmoch. Liberálna demokracia nie je demokracia pre liberálov.

je to politický systém založený na ľudskej dôstojnosti, pluralitnej deľbe moci, možnosti voľby, právnom štáte a ochrane ľudských a občianskych práv pre všetkých. Aj na slobodnom vyznávaní a výkone viery, súkromnom vlastníctve, trhovej ekonomike, slobodných médiách a slobodnej kultúre. Liberáli v ňom nemajú nijaké výsadné postavenie.

Tomáš Zálešák píše v tejto súvislosti o fašizme a komunizme ako totalitných protikladoch demokracie. Totalitný štát sa zakladá na vláde jednej ideológie, na jednej vládnucej politickej strane, na štátnej kontrole nad celou ekonomikou, na monopole nad médiami, na potláčaní politických, občianskych, sociálnych, hospodárskych a ďalších práv.

Pojem totalitného štátu pokladám za kľúčový, lebo zahŕňa všetky možné typy nedemokratických systémov. Je to komplexnejší a širší pojem ako fašizmus a komunizmus a nie náhodou ho komunistický režim deleguje rád na fašistický a ten fašistický zase na komunistický.

pohrobkovia nacizmu a fašizmu na Západe

Pôvodne fašistické alebo nacistické strany prešli v povojnovej západnej Európe značnými premenami. Vyšli z myšlienkového sveta monolitnej spoločnosti, z autokratizmu, z autoritárskeho, vodcovského princípu, antisemitizmu, rasizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite