Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď nie sú kamaráti, je aj zlá noha dobrá

.marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Jedna z podôb tradičnej rodiny v postsocialistickom svete: Mama samoživiteľka (otec po pôrode kamsi odplachtil) bojuje o holú existenciu svoju aj synovu – o to viac, že Stano má „zlú nohu“ a musí chodiť na vozíku, občas, keď sa noha dočasne polepší, tak aj bez vozíka, ale vždy s pomocou mamy. Tej hádžu úrady polená pod nohy, prichádza o dotácie na hendikepované dieťa, telefonuje, telefonuje, hnevá sa, zúfa. Stano je navyše v škole neobľúbený a učenie mu vôbec nejde.

Keď nie sú kamaráti, je aj zlá noha dobrá IGOR STANČÍK Mária Ševčíková, Matej Babej a Peter Brajerčík v divadelnom predstavení Stano a zlá noha. Adaptáciu na motívy komiksu Tomasza Spella uvádza divadlo Ludus v réžii Júlie Rázusovej.

ak si myslíte, že z tohto námetu sa nedá vykresať  vizuálne (doslova) úchvatné a vtipné (či skôr horkohumorné) divadlo, hlboko sa mýlite. Pretože práve to sa podarilo tvorcom hry Stano a zlá noha, ktorá mala nedávno premiéru v divadle L+S. Pre divadlo Ludus ju pripravil tím prešovskej režisérky Júlie Rázusovej (za hru Moral Insanity dostali v roku 2019 päť cien Doska zo šiestich nominácií).

Zlá noha nielenže ovplyvňuje Stanov život, ale je aj jeho priateľom. Občas robí galibu, ale osamelý tínedžer Stano (Matej Babej) má istotu, že s ním bude vždy, v časoch zlých aj... no, dobré veľmi nie sú, ale lepší problematický priateľ ako žiaden. Skrátka, „zlá noha by veľmi chcela byť dobrou nohou, ale už sa ako zlá narodila a s tým sa nedá nič robiť.“ Jej sarkazmus je však podmanivý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite