Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Energetický analytik Karel Hirman: Západ zavaril Ukrajine na ťažké týždne

.karel Hirman .spoločnosť .politika

Vojna na Ukrajine sa po troch mesiacoch od začiatku útoku Putinových vojsk dostáva do svojej novej fázy. Tvrdí to poradca ukrajinského prezidenta Aleksej Arestovič. Jeho pravidelné komentáre o vývoji situácie sa stali na internete veľmi sledovanými nielen medzi Ukrajincami, ale aj v Rusku, keďže hovorí po rusky, lebo sa hlási k ruskojazyčným Ukrajincom.

Energetický analytik Karel Hirman: Západ zavaril Ukrajine na ťažké týždne JOHN MOORE/GETTY IMAGES 22. máj 2022 Ruska Lozova, Ukrajina: Ukrajinské jednotky hliadkujú na frontovej línii.

arestovič upozorňuje, že na konci mája sa situácia na fronte pre Ukrajinu citeľne komplikuje. Pod tlakom neprestávajúcej ruskej ofenzívy môže čoskoro stratiť kontrolu nad zvyškami Doneckej a Luhanskej oblasti a hrozí, že na niektorých úsekoch sa dostanú ukrajinské sily aj do obkľúčenia. „Okrem problémov na fronte očakávame úder do chrbta od našich západných spojencov a k tomu ekonomické problémy. Čaká nás zložitý mesiac depresie, ktorá sa niekedy bude meniť až na paniku, vzájomné obvinenia. Niektoré politické sily sa to pokúsia zmeniť na politický kapitál, kritizovať Kanceláriu prezidenta, budú sa snažiť sa vraziť klin medzi armádu a vládu. Tento mesiac bude veľmi zložitý, ale nemusel by byť, nebyť našich západných spojencov,“ tvrdí, varuje a obviňuje súčasne Arestovič.

Narastajúce rozčarovanie počuť a vidieť aj z vystúpení ostatných čelných ukrajinských predstaviteľov od prezidenta Volodymyra Zelenského po ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Nečudoval by som sa, ak by predošlé riadky mnohých čitateľov nemilo prekvapili, pretože doteraz vládol v Európe často až prehnaný optimizmus o skorom víťazstve Ukrajiny. Ten sa opieral predovšetkým o naozaj strategicky dôležité porážky ruských inváznych vojsk pri Kyjeve a Charkove či o potopenie vlajkovej lode ruskej čiernomorskej flotily krížnika Moskva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite