Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Túžite po extréme? Nesťažujte sa naň!

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Niekedy v druhej polovici tridsiatych rokov sa známeho švajčiarskeho reformovaného teológa Karla Bartha (1886-1968) ako hosťa prednášajúceho v Koložvári o Božom vyvolení a predurčení, niekto z poslucháčov spýtal, či je okrem viery v Božiu milosť a spásu možná aj viera vo vlastné zavrhnutie, prípadne zvestovanie takejto „viery“.

Esej: Túžite po extréme? Nesťažujte sa naň!

kontext bol zrejmý, reč sa implicitne točila okolo známej Kalvínovej doktríny o predestinácii, ktorú Barth zaujímavým spôsobom revidoval, hoci v princípe ju neodmietol. Nuž, a Barth na položenú otázku odpovedal, že hoci možnosť veriť vo vlastné zavrhnutie je priam desivá, prinajmenšom je možné predstaviť si, že niekto naozaj verí vo vlastné zavrhnutie, dokonca to môže dotiahnuť do dôsledku – až po presvedčenie, „že je nielen v pekle, ale že je diabol“. To by však bolo podľa Bartha vzopretie sa Kristovi a odvrátenie sa od viery. Viera vo vlastné zavrhnutie má v sebe čosi absurdne negatívne, môže však byť zvláštne seba-napĺňajúca.

Položená otázka a obdržaná odpoveď jednako neboli záležitosť „čisto akademická“. Preskočím inak zaujímavé podrobnosti debaty a nadviažem (azda nie príliš svojvoľne) súvislosťou, ktorá sa pri nej môže vybaviť, hoci nebola explicitne spomínaná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite