Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Rusko a Čína sa rozhodujú katastrofálne a inak to nevedia

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

V posledných týždňoch sme mali pred očami dva obrovské príklady katastrofálnych rozhodnutí dvoch autoritárskych veľmocí. Niet ničoho, čo by názornejšie dokázalo, prečo je slobodný systém lepší.

Francis Fukuyama: Rusko a Čína sa rozhodujú katastrofálne a inak to nevedia FOTO DIEGO HERRERA CARCEDO/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 14. marec 2022 Charkov, Ukrajina: Ukrajinský vojak pri zničenom ruskom tanku. Pri invázii do Ukrajiny ruský prezident Vladimír Putin ani vo sne neočakával také fiasko a poníženie údajne úžasnej a neporaziteľnej ruskej armády.

prvým príkladom katastrofálneho rozhodnutia bola ruská invázia na Ukrajinu: len doteraz zabila desiatky nevinných ukrajinských civilistov. Rusko z toho nezískalo nič dobré, navyše signifikantná časť armády agresora bola eliminovaná a prinútená stiahnuť sa od Kyjeva. Prezident Vladimír Putin dal zjavne na inváziu príkaz v presvedčení, že ukrajinská vláda do niekoľkých dní padne a obyčajní ľudia uvítajú Rusov ako osloboditeľov. Realita bola opačná: odhodlaný a inteligentný odpor, ktorý spôsobil, že Putin musí svoje ciele zúžiť na dobytie východného Donbasu, navyše NATO sa zomklo a posilnilo. Putin síce tvrdil, že za jeho útok na Ukrajinu môže rozširovanie Severoatlantickej aliancie, no on sám pravdepodobne spôsobí, že do NATO pribudnú aj Fínsko a Švédsko. A nezabudnime na poníženie, ktoré armáda Ruska utrpela, keď ukrajinskí farmári traktormi odťahovali jej opustené tanky.

Na druhom konci Eurázie sa Čína vrhla do bezhlavého boja za „nulový covid“, stratégiu, ktorú si sama vymyslela a ktorú zoči-voči novým prípadom nevládze udržať. Uzavrela veľkomestá ako dvanásťmiliónový Šen-čen a dvadsaťpäťmiliónový Šanghaj, úrady oddeľujú deti od rodičov, tisícky asypmtomatických ľudí sú zavreté v masívnych karanténnych centrách a občania zavretí doma kričia z okien, že si nemajú ako kúpiť jedlo alebo lieky. Na čínsku ekonomiku to bude mať obrovský dopad a Čína je kľúčovým ohnivkom v globálnych dodávateľských reťazcoch, ktoré už boli vážne narušené aj covidovými ohniskami mimo Číny.

„Svet je čoraz jasnejšie rozdelený medzi liberálnodemokratickú časť a časť autokratickú.“

Všetky krajiny robia chyby pri rozhodovaní. Aj tie na Západe, aj USA. Ale katastrofálne rozhodnutia, ktoré predviedli v posledných týždňoch Rusko a Čína, nevychádzajú len z neúplných informácií alebo zlého úsudku individuálnych lídrov: ich príčinou je autoritárska povaha politických systémov týchto krajín. Rusko aj Čína si vytvorili vlastnú podobu autoritárskeho systému, ktorý dáva nehatenú autoritu jednotlivcovi na hrote pyramídy. Jeho moc prakticky nič nelimituje a v takomto systéme sa dá len ťažko zmeniť smerovanie, aj keď je už jasné, že súčasný postup je neúspešný.

informačná bublina autokratov

Absencia bŕzd, ktoré by limitovali moc, je v prípade Ruska úplne jasná. Mnohí komentátori uvádzajú, že Putin sa v covidovom období izoloval, aj so spolupracovníkmi sedával len na opačných stranách dlhého stola. Pred vojnou sa odohralo jeho stretnutie s členmi ruskej Rady národnej bezpečnosti a všetci sedeli v širokom kruhu, ďaleko od neho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite