Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trh práce utlmila pandémia. Keď sa ako tak spamätal, prišla vojna

.lucia Páchniková .spoločnosť .spoločnosť

Tisíce Ukrajincov, ktorí hľadajú prácu, oslovili aj zamestnávateľov s večným problémom obsadiť voľné miesta. Životnú šancu plánujú využiť aj s rizikom, že ich noví zamestnanci sa čoskoro zbalia a odídu domov alebo ďalej na západ.

Trh práce utlmila pandémia. Keď sa ako tak spamätal, prišla vojna JAROSLAV NOVÁK/TASR 28. marec 2022, Bratislava: Pracovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo veľkokapacitnom asistenčnom centre pomoci pre utečencov z Ukrajiny.

pracovným trhom už viac ako dva roky otriasa pandémia. V období, keď sa už zdalo, že sa pomaly začne spamätávať z otvorených rán po covide, na Ukrajine vypukla vojna. A tak firmy a zamestnávatelia na Slovensku čelia následkom pandémie a zároveň bojujú s nástrahami, ktoré im pod nohy hádže rusko-ukrajinský vojnový konflikt.

situácia je optimistickejšia, ľudia nie

Okrem toho, že firmy dlhodobo nedokážu obsadiť voľné pracovné pozície a chýbajú im kvalifikovaní ľudia a odborní pracovníci, zvyšujú sa im aj náklady v podobe vyšších nájmov, cien energií či ďalších účtov, ktoré je potrebné uhrádzať z existenčných dôvodov. Mnohí bojujú s nedostatkom surovín a materiálov, chýbajúcimi komponentami a súčiastkami, iní zasa so vzťahmi a kontraktmi s dodávateľmi a odberateľmi na domácej aj medzinárodnej úrovni. Mnohé firmy a zamestnávatelia pre pandémiu a vojnu museli radikálne zmeniť fungovanie aj plány do budúcna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite