Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako by vyzeralo víťazstvo

.giselle Donnelly .jeffrey Gedmin .spoločnosť .politika

Putinova „špeciálna operácia“ na Ukrajine neprebieha, ako chcel. Jasne na nej vidieť jeho mnohé zlyhania. Dobytie Kyjeva ani obsadenie veľkého územia sa nekoná. Ale môže Ukrajina – a s ňou Západ – vyhrať? A čo potom?

Ako by vyzeralo víťazstvo JEVGENIJ MALOLETKA/AP/SITA 9. apríl 2022 Kyjev, Ukrajina: Prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi z agentúry Asociated Press hovoril okrem iného aj o tom, že je aj napriek ruským útokom na civilistov odhodlaný rokovať o mieri.

statoční Ukrajinci prvú časť vojny vyhrali a nekompetentná, demoralizovaná ruská armáda je v závoze. No čo by pre Ukrajincov bolo víťazstvo? A akú rolu v tom hrá Amerika? Keby teraz  Američania zaváhali – najmä keď je tu už vyhliadka na vojenský úspech – bolo by to strategicky krátkozraké a morálne hanebné. Uvedieme štyri faktory, ktoré majú definovať víťazstvo.

Prvou mierkou víťazstva je stabilita súčasného režimu Ukrajiny a jeho spojenectvo so Západom. Toto je požiadavka presahujúca prežitie Volodymyra Zelenského, jeho pobočníkov a jeho hlavných vojenských veliteľov. Nie je to nutne požiadavka na návrat každej piade pôvodného územia Ukrajiny – to je vec, o ktorej musia rozhodnúť Ukrajinci. Kľúčová je však ukrajinská túžba po nezávislosti, suverenite a slobode pod vládou zákona. Tú treba vypočuť. Vladimír Putin totiž práve ju považoval za dôvod na útok.

Táto túžba je zdrojom ukrajinského odhodlania zbaviť sa jarma ruského diktátu a dominancie. Tí, ktorí z druhého brehu Atlantiku plánujú stratégiu, nesmú prehliadnuť situáciu v teréne. Okolnosti sú totiž už teraz veľmi ťažké. V priebehu necelých dvoch mesiacov vojny je počet utečencov (4,2 milióna ľudí) a tých vyhnancov, ktorí ešte zostali v rámci ukrajinských hraníc (6,5 milióna), alarmujúci: už teraz predstavuje štvrtinu ukrajinskej populácie.

Ukrajina a ani Západ určite nezvíťazia, ak sa táto vojna stane ďalším zmrazeným konfliktom vo východnej Európe. Lebo aj taký výsledok je možný: už teraz niektorí plánovači mieru za chrbtom Ukrajincov uvažujú o rozdelení Ukrajiny. Takýmto zámerom sa treba vzoprieť. Ich uskutočnenie by viedlo k dlhému a tuhému ozbrojenému odporu povstalcov. Aj ten by, samozrejme, oslaboval Rusko. Ale Rusko by ďalej mrzačilo Ukrajinu a ohrozovalo celý región.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite