Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jacques Rupnik, Michael Chertoff a ďalšie osobnosti o ponaučeniach zo studenej vojny

.redakcia .spoločnosť .spoločnosť

Studená vojna je len zdanlivo za nami. Dnešná situácia na ňu hrozivo nadväzuje. Ale nie sme bez moci a bez pamäti: tie desaťročia, ktoré ukončil pád Berlínskeho múra a rozpad Sovietskeho zväzu, nás mnohému naučili. Je čas to znovu objaviť.

Jacques Rupnik, Michael Chertoff a ďalšie osobnosti o ponaučeniach zo studenej vojny SOVFOTO/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Rok 1957 Moskva, ZSSR: Vojenská prehliadka, jedna z mnohých za studenej vojny, ktoré mali slávnostne demonštrovať odstrašujúcu silu sovietskej armády.

v týždni sa plánujeme tejto téme venovať dlhodobo, napokon, nikdy sme ju úplne neopustili, keďže si uvedomujeme, že hrozba ruského imperializmu nezanikla spolu s impériom zvaným ZSSR. Tentoraz sme viacerým vplyvným mysliteľom z politiky i akademického prostredia položili túto otázku: Aké ponaučenia zo studenej vojny by mal Západ oprášiť teraz v súvislosti s Putinovou agresiou na Ukrajine? Prinášame vám prvé odpovede a veríme, že ďalšie budú stále pribúdať.

josef Joffe vydavateľ týždenníka Die Zeit, spolu so Zbigniewom Brzezinskim založil časopis American Interest

Netreba veriť vo vzájomnú závislosť a v dobrú vôľu, keď ide o Rusko, ktoré sa správa podľa starej leninskej zásady „Kto koho“. Aby boli vôbec možné aké-také slušné vzťahy s Kremľom, je potrebné mať dostatočnú odstrašujúcu silu. Západ si nemal po rozpade Sovietskeho zväzu vybrať svoje „dividendy v mieri“. Nemal sa odzbrojiť – to platí o Európe – a USA nemali stiahnuť svoje ozbrojené sily z Európy tak, ako to urobil aj Obama, aj Trump. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite