Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Startuperi: Svet je veľké pieskovisko

.marian Jaslovský .spoločnosť .spoločnosť

Nemajúc stroj času, nemôžeme nakuknúť do garáže, v ktorej si pri debničkách s jablkami Stevovia Jobs a Wozniak vysnili svoju firmu s jablčným logom. Alebo do miestnosti na Stanfordskej univerzite, kde dvaja kamoši zapli prvý počítač s vyhľadávačom Google (jeho skriňu Larry Page a Sergey Brin vyrobili z kociek detskej stavebnice Mega Blocks, vedeli ste o tom?).

Startuperi: Svet je veľké pieskovisko Boris Németh Jakub Nagy je zakladateľom startupu, ktorého najvýraznejším výsledkom je unikátna elektronika meteorologických pikobalónov.

keď som odchádzal zo stretnutia s dvoma 17-ročnými chalanmi v kancelárii ich startupu na Mlynských Nivách, mal som skvelý pocit, ako vždy, keď človek stretne niekoho veľmi mladého a zároveň neskutočne bystrého. Ale nielen to – pocítil som, že sa možno rodí niečo výnimočné – a teraz nemám na mysli len na slovenské pomery. 

Tip na Jakuba Nagya som dostal v súvislosti s relatívne najviditeľnejším produktom jeho tímu – meteorologickými pikobalónmi, respektíve ich elektronickou časťou, ktorá je, zdá sa, celosvetovo unikátna.

Jakub mi vysvetľuje dve veci: relatívne známe pikobalóny sú iba časťou ich aktivít. A druhá je, že všetko je tímová robota. V každom prípade, pri vzniku tímu bol on a úlohy hovorcu sa tak ľahko nezbaví, aj keby to celkom prijal.

detstvo konštruktéra

Nepamätá si, že by sa nejako výrazne odlišoval od svojich vrstovníkov. Rodičia si spomínajú (on si to už nepamätá), že sa od útleho detstva rád hral s rôznymi pracovnými nástrojmi, zatĺkal klince gumeným kladivom do dosky a podobne. Neskôr – to si už pamätá – začal obľubovať veľké stroje a ten najväčší je urýchľovač v CERN-e, čiže jeho detský sen bol zamestnať sa tam a v izbe mu viselo logo CERN vlastnej výroby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite