Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlastenec Sean Penn

.martin Papšo .spoločnosť .spoločnosť

Nadpis článku môže pôsobiť ako oxymoron, ale známy americký herec Sean Penn naozaj povedal niečo v tom zmysle, že pokiaľ Amerika teraz nepomôže Ukrajine, potom stratí svoju dušu. Mnohých to určite prekvapilo a možno si o neho začali robiť starosti.

Vlastenec Sean Penn FOTO UKRAINIAN JOINT FORCES OPERATION PRESS SERVICE Sean Penn nakrúca dokument o konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou. Stretol sa i s príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej oblasti.

ale v súčasnom svete je, zdá sa, všetko prepólované – slová strácajú pôvodný význam a tak už neprekvapí asi nič. Veď posúďte sami: Fašisti z Kremľa chcú denacifikovať Ukrajinu (aj keď by bolo skôr potrebné denarcifikovať Kremeľ). Bývalý slovenský disident zbožne vzhliada k bývalému dôstojníkovi KGB a v Rusku vidí hrádzu proti liberalizmu. V tom Rusku, kde je taký rozvrat rodiny a počet potratov, že aj Cigániková len ticho závidí. A tú vetu o strate duše z úvodu by sme pred rokmi čakali skôr od konzervatívneho jastraba, lenže tí mali v Bielom dome asi takého konzervatívca, ako je u nás Boris Kollár. Takto by sa dalo pokračovať dlho, ale potom by nezostal priestor na Seana.

Ten má aj po šesťdesiatke výborné reflexy a zareagoval bleskovo. Vzápätí po tom, ako osloboditeľská armáda začala vykonávať špeciálnu operáciu na Ukrajine, vybral sa tam natočiť o tom dokumentárny film. Pár dní pobudol a potom sa pri návrate späť zasekol v obrovskej kolóne, a tak kilometre k poľským hraniciam prešiel pešo. Tento jeho výlet nie je ojedinelý a v minulosti sa viackrát angažoval pri rôznych pohromách. Niekedy aj jeho angažovanie bolo pohromou. Patrí totiž k ľavicovým aktivistom, čo je pomerne rozšírený druh v Hollywoode. Joseph McCarthy si jednoducho v 50. rokoch nespravil domácu úlohu poriadne. Ale aby sme nezostali len pri jednoduchom nálepkovaní, skúsme sa na Seanovu kariéru a jeho voľnočasové aktivity stručne pozrieť.

sean Penn umelec

Prvýkrát sa objavil pred kamerou ešte v 70. rokoch v seriáli, ktorého niekoľko epizód režíroval jeho otec (herec a režisér, ktorý sa roky predtým ocitol na čiernej listine). Naozajstnú kariéru filmového herca rozbiehal až o dekádu neskôr, v tom čase bol známy najmä ako manžel Madonny a intenzívne sa venoval aj inzultáciám novinárov. 

„Veľa slávnych ľudí pociťuje potrebu vyjadrovať sa fundovane k celému spektru spoločenských problémov. To je aj prípad Seana Penna.“

Postupne sa vypracoval až do prvej hereckej ligy, čo potvrdil nomináciou na Oscara za hlavnú úlohu vo filme Mŕtvy muž prichádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite