Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deň, kedy sa stal z Ruska digitálny gulag

.marian Jaslovský .spoločnosť

Ruská Štátna duma včera schválila zákon, ktorý zavádza až 15-ročné tresty väzenia za úmyselné šírenie „nepravdivých informácií“ o vojenskej akcii na Ukrajine. V rámci orwellovského ruského sveta to, samozrejme, znamená, že do novodobého gulagu, pardon, do kolónie, sa môže dostať každý, kto napíše pravdu na sociálne siete.

Deň, kedy sa stal z Ruska digitálny gulag SITA/AP Photo/File

veci dostali rýchly spád: Rusko na seba uvalilo akési samosankcie a zablokovalo Facebook, YouTube a Twitter. Človek už na prvý pohľad ťažko rozozná, ktoré spoločnosti zablokovali svoje služby v rámci sankcií (Airbnb, Booking.com, PayPal) alebo si ich Rusi vypli sami. K tomu treba pridať odchod nadnárodnej spoločnosti, providera Cogent Communications, ktorý ukončuje vzťahy s ruskými klientmi. Teda napríklad Rostelecom, VimpelCom, MegaFon, Yandex a VK. To posledné je Vkontakte, v Rusku sieť obľúbená tak ako u nás Facebook, ktorú červenohnedí klávesoví bojovníci považovali za eden bez cenzúry (na rozdiel od fašistického facebooku, ktorý im dával – občas – bany na týždeň a mazal im statusy). Vkontakte zrejme pretrvá a premigruje inam, pretože aj ruské tajné služby musia od niekoho ťahať dáta.

Ťažkou ranou pre ruských hráčov je zablokovanie hernej platformy Steam, ktorá z ruského trhu odišla na protest proti okupácii Ukrajiny. K bojkotu sa pridali aj streamy: Netflix, Disney Channel, Spotify. Apple bojkotuje ruský trh komplexne, takže aj s hudbou. Z veľkých sofvérových firiem, ktoré zakázali distribúciu do Ruska, spomeňme Microsoft, Adobe (nezávidím dezinformátorom, ktorí nemajú k dispozícii Photoshop!). Rusi vyhlásili, že budú tolerovať nelegálne používanie softvéru ako reakciu na opatrenia.

„Na ruský internet padla železná opona. Ostáva nám len veriť, že dlho nepotrvá.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite