Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepíšte na sociálne siete niečo, čo by ste nepovedali susedovi vo výťahu

.gabriel Tóth .spoločnosť .spoločnosť

Pána Adolfa na nich a bude čistejší vzduch a viac peňazí pre poctivo pracujúcich ľudí. Vystrieľať ich hajzlov.“ Aj také komentáre pod fotku rómskych detí sú schopní napísať „odvážni“ ľudia na Facebooku z pohodlia svojich obývačiek pod rúškom anonymity.

Nepíšte na sociálne siete niečo, čo by ste nepovedali susedovi vo výťahu FOTO ANDREY ZHURAVLEV/GETTY IMAGES V online priestore ponúka anonymita väčšiu odvahu na nenávistné prejavy aj ľuďom, ktorí sú v reálnom živote skôr utiahnutí.

aj keď bol internet od začiatku optimisticky vnímaný ako skvelý zdroj informácií a nástroj na spájanie ľudí, v poslednom čase je to najmä  priestor, v ktorom sa rozmáha nenávisť a negatívne emócie ako také. Sociálne siete, predovšetkým Facebook, sa stávajú výživnou pôdou pre nenávistné komentáre, frustrujúce diskusie, dezinformácie či kontroverzný obsah. 

Čoraz viac používateľov pre svoje psychické zdravie obmedzuje čas strávený na Facebooku a dáva si pauzu od tejto siete, ktorá im síce v minulosti možno priniesla veľa benefitov, zábavy či kontaktov na zaujímavých ľudí, ale teraz prináša viac vyčerpania a frustrácie. Frustráciu z Facebooku potvrdzuje aj historicky prvý pokles počtu používateľov Facebooku od samotného začiatku spoločnosti. Sociálna sieť Marka Zuckerberga, Facebook, vo februári prvýkrát nahlásila pokles počtu používateľov. Z jednej miliardy a 930-tisíc každodenných používateľov sa ich počet zmenšil na jednu miliardu a 929-tisíc. Aj keď nejde na prvý pohľad o závratné číslo, ak váš brand od začiatku konštantne rastie, pokles používateľov značí minimálne výstražný prst. 

Facebook už dávno nie je tým, čím býval a pomaly, ale isto sa mení na Hatebook čo si uvedomuje aj niekoľko zvučných mien zo Slovenska,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite