Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porazíme rozkošou demenciu?

.norbert Žilka .spoločnosť

Viagra alias modrá tabletka u nejedného muža prebudila roky driemajúcu vášeň. Zdá sa, že pôžitok, ktorý poskytuje v sexuálnom živote, môže mať efekt aj na ľudský mozog. A možno nás raz ochráni pred demenciou. Čaká nás starnutie s rozkošou, alebo rozkošné starnutie?

Porazíme rozkošou demenciu?

hľadanie v kôpke známych liekov

Takmer 40 percent liekov testovaných v klinických skúšaniach proti demencii sa prehuplo do tejto sféry z iných medicínskych aplikácií. Trend skúšať osvedčené lieky na odlišné ochorenia má korene vo farmakologickom priemysle. Vyriešiť dve-tri ochorenia jediným liekom poteší predovšetkým výrobcov – dosiahnu naozaj veľa muziky za veľmi rozumné investície.

Nedávno v odbornom časopise Nature Aging vyšla štúdia, ktorá prináša nový pohľad na liečbu Alzheimerovej choroby. V hľadáčiku autorov článku sa ocitla slávna molekula sildenafil, ktorá je hlavnou účinnou látkou viagry. Kto by nepoznal modrú tabletku, ktorá vracia mužom stratenú hrdosť? A teraz sa ocitla na zozname možných liekov proti demencii.    

Autori štúdie zostavili sieť 144 génov, ktoré sú priamo previazané na dve najdôležitejšie molekulové dráhy zodpovedné za vznik Alzheimerovej choroby – amyloid a tau proteín. Hlavný zdroj informácií tvorili zvieracie modely, ktoré posledné dve dekády vygenerovali veľké množstvo informácií. Stratégia bola postavená na hľadaní partnerov, ktorí komunikujú a odovzdávajú si dôležité informácie. Na jednej strane stáli bielkoviny zapojené do procesov spojených s ochorením. Na druhej boli ich druhovia, ktorí s nimi dokážu komunikovať v dobrom i zlom. 

„Jedným z kľúčových hráčov je oxid dusnatý. Je ako Lionel Messi v katalánskom veľkoklube FC Barcelona. Bez neho sa jednoducho nevyhráva.“

Stredobodom ich záujmu bola druhá skupina bielkovín, ktorá reprezentovala cieľ dosiaľ známych liekov. Do takto ušitej siete vpustili 1 608 schválených liekov: veľká časť cez ňu prepadla, ale zopár sa predsa len podarilo zachytiť. Na tieto účely boli použité najmodernejšie bioinformatické prístupy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite