Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Budúcnosť Facebooku – Metaverzum alebo prísna regulácia?

.gabriel Tóth .spoločnosť .spoločnosť

Sociálne médiá čoraz viac čelia kritike za neblahý vplyv na spoločnosť, najmä v súvislosti s jej polarizáciou či šírením dezinformácií. Medzi hlavné terče kritiky patrí bezvýhradne Facebook, ktorému býva vyčítané hlavne bezohľadné nakladanie s používateľskými dátami a nedôsledný prístup k regulácii obsahu.

Budúcnosť Facebooku – Metaverzum alebo prísna regulácia? FOTO JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/GETTY IMAGES Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg oznamuje nový názov spoločnosti počas živého vysielania na konferencii Facebook Connect 28. októbra minulého roku.

bavíme sa o komplikovanej platforme obhospodarujúcej komunikáciu miliárd ľudí, takže jej regulácia bude z podstaty tiež komplikovaná. Okrem rovnomennej sociálnej siete spoločnosť však zastrešuje aj Instagram, Messenger a Whatsapp, čo z nej robí takmer monopol na poli sociálnych sietí.

z Facebooku je už Meta

V posledných mesiacoch roka 2021 zmenila holdingová spoločnosť Facebook svoje meno na Meta. Nový názov spoločnosti odkazuje na pojem metaverse, tzv. metavesmír, čo je obraz virtuálneho sveta, ku ktorému spoločnosť teraz už oficiálne smeruje. Ako sa vyjadril zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, zmena názvu súvisí s myšlienkou prerodu internetu v paralelnú virtuálnu realitu, v ktorej sa prepojí reálny a digitálny svet bez vzdialenosti a fyzických prekážok.

Cieľom spoločnosti je tak vytvoriť virtuálny svet, kde bude môcť človek údajne tráviť čas s priateľmi či rodinou, ako keby boli v rovnakej miestnosti alebo bude môcť pracovať z domu za stolom a súčasne sa cítiť ako vo svojom kancelárskom prostredí obklopený kolegami. Do virtuálnych priestorov Metaverse, bude možné vstupovať pomocou virtuálnej reality, ale nie nutne v podobe akýchsi virtuálnych okuliarov ako si možno predstavujete. Rozhraním pre vstup môže byť váš bežný prehliadač, ale tiež možné nové technológie, ktoré sa objavia v budúcnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite