Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hype a Slovensko

.viera Žúborová .spoločnosť

„Všetci sa tu zbláznili?“ táto veta sa čoraz viac dostáva do našich každodenných životov ako reakcia na to čo sa deja okolo nás. Máme pocit, že aj tí, čo boli kedysi normálni, nimi prestávajú byť.

Hype a Slovensko TASR/Jaroslav Novák Protivládny protest v Bratislave

sme vyčerpaní - neustálymi reakciami a protireakciami na svet okolo nás, neustálými reakciami na správanie sa jednotlivcov okolo nás, na informácie, ktoré sa menia na biznis. Môže tento humbuk, senzácie a emočné výlevy obnoviť spoločnosti, či civilizácie?

Naša spoločnosť je v tzv. „hype“, ako ho opísal v knihe „Veľká podráždenosť: východiská z kolektívneho vzrušenia“ nemecký vedec Bernhard Pörksen. Kopíruje tak citát americkej sociologičky Elise M. Boulding z roku 1987 o tom, ako je „človek neustále bez dychu, lebo sa zaoberá súčasnosťou, a už nemá silu predstavivosti o budúcnosti“. Podobný pocit nesiem v sebe aj ja, hoci už mesiac sedím v Berlíne. 

Prečo je Slovensko v hype? Vďaka koalícii, opozícii, covidu, mentálnemu stavu spoločnosti, sociálnemu (ne)kapitálu. Samozrejme nie je jediné, kult krátkodobosti ovládol mnohé spoločnosti. Naša pozornosť uviazla v zlej realite. Ovládajú ju senzácie a emócie, ktoré vznikajú v súhre správ, orientovaných na jednotlivcov, nie na procesy. Naša fascinácia otázkami individuálnej morálky nám bráni vnímať idey a vízie. Naša pozornosť je pritom vzácna, a dá sa investovať len raz. Bulvár a senzácia ovládli naše prostredie, a čím väčšie nadšenie pre ne máme, tým menej priestoru zostáva pre zmysluplné diskusie. A tak existujeme pod oblakom ničoty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite