Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Mikloško: Novembrové zrkadlo

.františek Mikloško .spoločnosť

Prvého novembra sa v západnom svete slávi „Sviatok všetkých svätých“. Nasledujúci deň patrí pamiatke všetkých zosnulých. Oba sviatky sú ľudsky veľmi príťažlivé, aj preto chodíme už stáročia na cintoríny, zdobíme hroby našich blízkych kvetmi a zapaľujeme sviece.

František Mikloško: Novembrové zrkadlo Wikipedia

za dvetisíc rokov sa počet svätých v západnej cirkvi počíta na tisíce. Každá doba pritom vyzdvihovala inú stránku ich života. Prvé storočia to boli najmä mučeníci za vieru, potom pustovníci, učitelia cirkvi, neskôr veľkí reformátori. Dvadsiate storočie zvýraznilo znovu najmä mučeníkov za vieru. 

Pozrime sa na plejádu svätých z pohľadu Berniniho kolonády pred bazilikou svätého Petra. Priečelie, na ktorom sú monumentálne sochy Ježiša Krista a apoštolov (bez Petra, ktorému je zasvätený celý chrám) obkolesuje práve Berniniho kolonáda, ktorú stavali v rokoch 1656 až 1667. Má znázorňovať otvorenú náruč, ktorá prijíma ľudí zo všetkých strán sveta. Berniniho kolonádu zdobí na vrchu 140 sôch svätých, ktoré vytvorili významní umelci talianskeho a francúzskeho baroka. Ktorých svätých nám zanechali ako trvalý príklad a odkaz?

Svätých na kolonáde je 140, je tam 39 žien, 21 mučeníkov za vieru, 6 pápežov, sú tam biskupi, učitelia cirkvi, reformátori, mnísi. Sv. Balbína má na pravej strane kolonády číslo 13. Žila v prvej polovici druhého storočia, bola dcérou tribúna Kvirina. Pre jej vieru ju mučili a nakoniec sťali. Na opačnej strane kolonády v rovnakej pozícii stojí sv. Filip Néri, ktorý žil v prvej polovici 16. storočia. Mal rád humor, nebál sa vysmievať aj pompéznosti v cirkvi, venoval sa deťom, mládeži, chorým a chudobným. Zomrel prirodzenou smrťou, na jeho pohreb prišiel samotný pápež. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite