Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Delta na Slovensku – #zvládnemeto

.dáta bez pátosu .spoločnosť

Kľúčové fakty a dobré správy na konci prvej dekády októbra.

Dáta bez pátosu: Delta na Slovensku – #zvládnemeto

delta udrela v severných okresoch na Východe krajiny a na Kysuciach a na Orave s dopadom na veľké krajské mestá Žilinu a Prešov

Okres Svidník má za 14 dní viac ako 1% obyvateľov pozitívnych. To sú zistené pripady len z PCR. (O AG testoch nevieme, čí sa validujú cez PCR a koľko).

Susedská štvorka: Bardejov, Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov je na tom v podstate rovnako, poroznášali si to medzi sebou a majú Incidenciu (výskyt) za 7 dní na 100 tisíc obyvateľov nad 500. Všetky okresy na severe za Tatrami naďalej rastú, ale Bardejov bude budúci týždeň kulminovať v 14 dňovej incidencii a čoskoro čakáme zlomenie krivky. Čím vyššie, tým lepšie, zlom bude mať šancu byť zásadný a trvalý.

Druhým krajom s vysokými číslami je Žilinský kraj. Kysuce s okresmi Čadcou a Kysuckým Novým Mestom a spádová Žilina pôjdu podobnou cestou ako okresy okolo Bardejova a čakajú ich 2 týždne rastu na hodnoty nad 1000 v 14 dňovej incidencii. 

Ponúkame aj hitparádu najviac zahltených nemocníc DNES voči svojím maximám pacientov v II. vlne. Opakujú sa v zozname rovnaké okresy ako pri mape výskytu pozitívnych ľudí. 

V prvej 13-ke v rebríčku sú nemocnice s 25% až s 50% -ným stavom oproti maximám z II. vlny. Situácia ťažká, ale zvládali/nezvládali aj vyššie čísla. Potrebujú pomoc spádových nemocníc a aj ju od krajských miest a veľkých nemocníc dostávajú.Pozorované trendy v nemocniciach sú nasledovné: príjmy sú síce vysoké, ale rovnako vysoké sú aj prepustenia a tým pádom je"netto" rast pomalý a povzbudivý. "Brzdenie" v náraste počtu pozitívnych prípadov sa zrkadlovo opakuje aj v brzdení v raste počtu pacientov. Niektorí asi tento fakt nevidia, my ho vidíme úplne jasne v 7 dňových priemeroch. Za posledných 15-20 dní sa tempo rastu oboch parametrov v 7 dňových priemeroch dostalo na polovičku:- u pozitívnych z 52% na 26%- u hospitalizovaných zo 78% na 34%Máme nasledovné pozorovanie od niekoľkých doktorských kapacít, všetky hypotézy a prípadné komentáre konzultujeme s ľuďmi priamo "na bojisku, ďakujeme im za cenné komentáre:1) Hospitalizovaní sú väčšinou neočkovaní (75%). Možno hrdosť im pri ťažkostiach nedovolí si pripustiť, že majú KOVID. Pochopiteľné a rozumieme tomu. Neváhajte si ale urobiť pri príznakoch rýchlo AG test - to je naša rada.2) Aj pri príznakoch test odložia o deň-dva-tri. Následne sa objednajú, otestuju a dostanú výsledok: pozitívny. Ale ťažkosti sú väčšie, progres rýchlejší, lebo DELTA. Objavia sa "neskoro" v štatistike pozitívnych, ale veľmi rýchlo aj v štatistike hospitalizovaných = príjmov.3) Takže keď pozeráme na nárasty počtu príjmov, tak sú to príjmy z nedávnych pozitívnych testov. Nie spred 12 dní a ani spred 10 alebo 8 dní.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite