Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Václav Havel, dramatik a prezident ČSFR i ČR, by mal 85 rokov

.tasr .spoločnosť

Od narodenia Václava Havla, dramatika, politika, prezidenta ČSSR, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a prvého prezidenta samostatnej Českej republiky (ČR), uplynie v utorok 5. októbra 85 rokov.

Václav Havel, dramatik a prezident ČSFR i ČR, by mal 85 rokov SZILARD KOSZTICSAK/AP/MTI/SITA

celoživotný postoj Václava Havla vystihuje aj úvod jeho prvého prezidentského novoročného prejavu z roku 1990, v ktorom povedal, že jeho predchodcovia počas 40 rokov trvajúceho komunistického režimu hovorili o tom, ako spoločnosť prekvitá. "Predpokladám, že ste ma nenavrhli do tohto úradu preto, aby som vám aj ja klamal. Naša krajina neprekvitá," uviedol v poradí deviaty a posledný prezident Československej socialistickej republiky (ČSSR). Jeho životnú a tvorivú cestu roky sprevádzalo odhaľovanie falošnosti totalitného komunistického režimu v bývalom Československu, za čo sa ako jeden z hlavných predstaviteľov československého disentu ocitol vo väzení.

Od narodenia Václava Havla, dramatika, politika, prezidenta ČSSR, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a prvého prezidenta samostatnej Českej republiky (ČR), uplynie v utorok 5. októbra 85 rokov.

Václav Havel sa narodil 5. októbra 1936 v Prahe v rodine, ktorá bola v 20.- 40. rokoch minulého storočia spojená s českým kultúrnym a politickým dianím. Jeho starý otec z matkinej strany bol známy diplomat a starý otec z otcovej strany zasa staviteľ pražského paláca Lucerna.

Po druhej svetovej vojne navštevoval internátnu školu v Poděbradoch, ktorú v roku 1950 zatvorili.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite