Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protesty, kto ich má rád natvrdo?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .politika

Ľudia už zase nadávajú na politikov, ktorých si zvolili. Tuším to robia vždy, keď sa schyľuje k ďalším voľbám. A prieskumy naznačujú, že hrozí víťazstvo ďalšieho mamľasa, ktorý bude pri moci strpčovať život aj svojim voličom. A predsa ho chcú. Ktosi raz povedal, že demokracia je, keď ľud dostane, čo chce, niekedy pekne natvrdo.

Protesty, kto ich má rád natvrdo? BORIS NÉMETH Demonštranti na bizarných oslavách Dňa Ústavy SR v Košiciach vyzývajú na ukončenie „očkovacej diktatúry“ a odstúpenie Zuzany Čaputovej.

niektoré prirovnania, ktoré by dnes boli odsúdené ako rodovo stereotypné, bolo ľahšie vyslovovať v časoch, keď sa ideologická cenzúra zameriavala na iné hriechy. Napr. o tom, že dav je „ženský element“, od ktorého je možné očakávať poddajnosť a vášnivú oddanosť, no dokáže byť aj falošný a neverný.

Silný muž, ktorý mu vnúti svoju vôľu, sa dnes v našich končinách nazýva radšej „líder“ než „vodca“. Navodzuje to dnes populárnejšiu predstavu tvrdého manažéra s kravatou namiesto diktátora v nablýskaných čižmách. Podstata sa však nemení. (Koniec koncov, ani mužský rod vodcu nie je podstatný, budem ho používať čisto konvenčne.)

Vodca funguje ako médium zástupov, ktorým chce veliť a tvrdí, že ich reprezentuje. Hovorí, čo chcú počuť, vyjadruje ich skryté obavy a priania. Jeho cieľom však nie je pomáhať občanom v ich trápeniach. Skutočný, sebavedomý a kriticky mysliaci občan je tu skôr na ťarchu, kým sa nerozpustí v mase. Ide tu o drsné umenie získať si poslušnosť masy. Masa je tvárna a mobilizovateľná.

Vodca vie, že masa zradí toho, kto ju hladí, a slúži tomu, kto ju súži.

machiavelli a jeho vladár

Chvíľková slabosť či nerozhodnosť sa nemusí vyplatiť. Davy sa dokážu veľmi ľahko odvrátiť od toho, komu dnes aplaudujú, a znenávidieť rovnako, ako predtým nenávideli jeho predchodcov –od ktorých ich mal nový hrdina oslobodiť. Šťastena nebýva k demagógom férovejšia než k iným hazardérom.

Machiavelli svojho času hovoril, že Fortúna je žena a vladár by to mal rešpektovať – nielen vtedy, keď o moc usiluje, ale aj vtedy, keď si ju chce udržať. Táto bohyňa je totiž pre svojich ctiteľov tvrdý oriešok. Je zároveň mocná aj vrtošivá, a kto si ju chce získať a udržať, musí byť energický, rozhodný a správať sa k nej hrubo (sic!). Nevyspytateľnosť takéhoto „ženského živlu“ pripomína nevyspytateľnú premenlivosť prírody. Pravý vladár svojím správaním imituje prírodu tým, že využíva jej tvárnosť; pripomeňme si v tejto súvislosti, že Machiavelli bol priekopníkom zmeny pohľadu na ľudskú prirodzenosť, vnímal ju ako niečo oveľa tvárnejšie, než sa tradovalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite