Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tri matky Jána Pavla II.

.štefan Chrappa .spoločnosť .spoločnosť

Ak sa čo i len z diaľky dotknete života a diela svätorečeného pápeža Jána Pavla II., určite narazíte na jeho fotografiu z prvého svätého prijímania. Je na nej deväťročný chlapec so sviečkou v ruke, oblečený v bielej košieľke a krátkych nohaviciach. V očiach má smutný výraz. Mesiac predtým mu zomrela milovaná mama.

Tri matky Jána Pavla II. BORIS NÉMETH

ťažko opísať smútok malého chlapca, ktorý stráca pod nohami zem a jednu z najdôležitejších istôt. Aj táto skúsenosť sa budúcemu pápežovi zapíše hlboko do srdca. Vie, čo pre dieťa znamená  rodina, prijatie a zázemie. Preto počas celého pontifikátu prijíma deti, ľudí zranených a na periférii, ľudí, ktorí rodinu nikdy nezažili. Aj preto celý čas zdôrazňuje potrebu prijať zodpovednosť a neutekať pred problémami, vyzýva ľudí, aby budovali vzťahy, rodiny, spoločenstvá. 

O rodine nehovorí ako o alternatíve k iným možnostiam. „Prípravu na kňazstvo v seminári istým spôsobom predchádzala príprava, ktorú mi svojím životom a príkladom poskytli rodičia a najmä môj otec, ktorý predčasne ovdovel. Matku som stratil ešte pred svojím prvým svätým prijímaním, keď som mal deväť rokov. Preto si ju aj menej pamätám a neuvedomujem si tak silno jej prínos do mojej výchovy, ktorý bol isto veľmi výrazný. Po jej smrti a neskôr, po smrti môjho staršieho brata, sme zostali iba dvaja s otcom, ktorý bol mužom hlbokej viery,“ píše vo svojich spomienkach Ján Pavol II. 

Smrť matky na iných miestach označil ako „nezrozumiteľnú“ a tiež zdôraznil, že od matky sa „naučil trpieť“. Wojtyłova matka Emília sa narodila 26. marca 1884 v Krakove. Ukončila osemročnú školu. V roku 1906 sa vydala za Karola Wojtyłu a pracovala ako žena v domácnosti. S manželom mali tri deti. Najstaršieho Edmunda, Oľgu, ktorá zomrela krátko po narodení v roku 1916 a Karola, budúceho pápeža. Emília zomrela 13. apríla 1929 na zápal srdcového svalu a zlyhanie obličiek. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite