Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očkovať či neočkovať, tak neznie otázka

.norbert Žilka .spoločnosť .spoločnosť

Celé pandemické eldorádo je smutnou ukážkou nesprávnych politických rozhodnutí. Veda sa stala nechceným sekundantom čudných praktík. Z vedeckých informácií sa selektívne vyzobáva to, čo sa práve hodí. Rýchle a celoplošné riešenia, rozhodnutia spoza stola. A vedci sú držaní nakrátko, s obmedzenou možnosťou prehovoriť tam, kde to dáva zmysel.

Očkovať či neočkovať, tak neznie otázka ARTUR WIDAK/NURPHOTO/GETTY IMAGES Vakcíny proti covid-19 nie sú témou, ktorú možno poľahky zvládnuť s použitím internetového vyhľadávača.

vakcíny verzus ľud

Keď Edward Jenner a Luis Pasteur jeden po druhom postupne odhaľovali čaro očkovania, akiste nemohli tušiť, že na začiatku tretieho milénia sa vakcíny stanú nástrojom propagandy na oboch brehoch rozhádanej spoločnosti. Svoj výskum viedli s úmyslom zachraňovať ľudské životy. Ich nápad je jedným z najdômyselnejších nástrojov imunológie. Ale vakcína v prejavoch politikov pôsobí ako nôž v rukách malého dieťaťa. Môže zraniť všetkých navôkol.

Vystúpenia politikov z jedného spektra, ktorí hlásajú, aké dôležité je očkovanie, pôsobí neúprimne. Vybrané pasáže, ktoré pre nich pripravili poradcovia, sú síce uhladené, ale chýba im kontext. Ak by nás presviedčali, aby sme si kupovali kozmetické prípravky s rovnakou umelo sa tváriacou argumentáciou, kozmetické predajne by asi stratili väčšinu zákazníkov. Ich prejavy sú jedným z dôvodov, prečo ľudia na Slovensku považujú očkovanie za nedôveryhodné. Ich reklamu totiž zabezpečujú politici, ktorí podľahli čaru svojej osobnosti.

Opozičné politické panoptikum z princípu hlási opak. Ich rétorika je tragikomická, nestrácajú čas  preverovaním antifaktov, ktoré internet generuje na objednávku. Vakcína je zlo prichádzajúce z Bieleho domu, vakcína je prekliatie, vakcína zabíja naše deti. Slogany, ktoré by sa hodili skôr pre reklamu na DDT, posúvajú vakcíny do zakázaného uvoľnenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite