Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sme odsúdení na násilie?

.klára Jurštáková .spoločnosť .spoločnosť

Napriek tomu, že ľudská rasa je na vrchole potravinového reťazca, dostali sme sa do situácie, keď si pomaly ale isto začíname uvedomovať našu krehkosť.

Sme odsúdení na násilie? LEV RADIN/PACIFIC PRESS/LIGHTROCKET/GETTY IMAGES 6. január 2021 Washington, USA: Útok podporovateľov bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol.

sila vedy sa za posledný rok ukázala ako kľúčová, lebo bez nej by sme na zozname mŕtvych mali len viac a viac ľudí a nevideli by sme žiadne svetlo na konci tunela. Okrem rýchleho hľadania účinnej vakcíny proti covidu sme si však uvedomili aj ďalšiu podstatnú vec, a tou je sila ľudského správania. Napriek tomu, že behaviorálni vedci sú často na okraji spoločnosti a nikto nie je príliš zvedavý na to, čo vlastne robíme, v zvládaní pandémie boli odborníci na ľudské správanie kľúčovými pracovníkmi. Ak chceme s ľuďmi niečo dosiahnuť, na niečo ich motivovať, a o niečom ich presvedčiť, je extrémne dôležité rozumieť, ako funguje správanie ľudí, líderstvo, konflikty a solidarita.

Okrem nárastu záujmu o konšpirácie, rastu populizmu a extrémizmu v poslednom čase badám aj zvýšený záujem o psychológiu, a čím ďalej, tým viac ľudí si začína uvedomovať, že pojmy mentálne zdravie, psychická pohoda a work-life balance nie sú len chabé frázy, ale podstatné témy, o ktorých sa treba rozprávať. Nenadarmo vychádza v posledných rokoch také množstvo populárnovedeckých kníh a z ich autorov sa stávajú superstar produkujúce jednu knihu za druhou. Nie som žiadny prognostik, ale myslím, že posledný rok dal zabrať psychike skoro každého človeka na tejto planéte, a spolu s tým sme boli svedkami veľkého množstva prelomových udalostí, ktoré o nás ako o ľudstve veľa vypovedajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite