Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

História hazardu siaha až do našej hlbokej minulosti

.redakcia .spoločnosť

Hazard dnes tvorí súčasť ľudskej spoločnosti. Málokto však vie, že ľudské pokolenie sprevádza už od čias, kedy ľudstvo objavilo vynález písma.

História hazardu siaha až do našej hlbokej minulosti

podľa mnohých je hazard ešte starší. Archeológom sa podarilo viackrát nájsť predmety podobné kockám. Boli vyrobené z členkovej kosti zvierat. Chýbajú nám však doklady o tom, že naši pravekí predkovia súťažili o nejakú výhru. Podľa definície je totiž hazard hazardom iba vtedy, keď sa hrá o určitú hodnotu. Preto podobné “kocky” možno skôr považovať za zábavu slúžiacu na rozptýlenie počas dlhých zimných večerov. 

Podobne sú na tom aj záznamy z Číny. Z roku 2300 p.n.l. pochádzajú aj drevené dosky slúžiace na kreslenie. Podľa vedcov mohli tieto predmety slúžiť na rannú verziu hry Keno. Opäť nám chýbajú dôkazy o tom, že ľudia skutočne hrali o niečo a teda šlo o hazard. Treba však dodať, že je to vysoko pravdepodobné.

Prvé hazardné hry sa objavili v antike 

Za začiatok hazardu možno jednoznačne označiť starovek. V tomto čase sa objavujú prvé mince, ktoré nám dokladujú potrebný element hodnoty pri hazarde. Medzi najpopulárnejšiu hazardnú hru patrili kocky. Tie sa našli na mnohých miestach ako je Cheopsova pyramída v Egypte či v ruinách rímskeho mesta Pompeje. 

Po páde Rímskej ríše nastáva hraniu hazardných hier útlm. Mohli za to zrejme ťažké časy a čoraz rozmáhajúce sa kresťanstvo, ktoré hazard ako taký považuje za zlo a potláča ho kde sa dá. Nie je preto prekvapením, že sa prvé hracie karty objavili na Ďalekom východe v Číne. 

Nevieme však, aké hry sa s nimi hrali. Podľa niektorých slúžili zároveň ako hracie karty, ale aj ako stávka. Iní ich považujú za predchodcu hry Domino. 

Príchod moderných hazardných hier

Z Číny sa karty postupne rozšírili do celého sveta. Počas storočí sa postupne menili a upravovali až vznikla podoba, ktorú poznáme dnes. Tá je nemenná zhruba od 14. storočia. Práve do tohto obdobia sa datuje aj kartová hra, ktorá sa hráva v kasínach aj v súčasnosti. Uhádnete, ktorá to je? 

Ide o Baccarat. Za jej domovinu sa považuje dnešné Taliansko, no veľmi rýchlo sa udomácnila aj vo Francúzsku a iných európskych krajinách. 

O zhruba dve storočia neskôr sa objavuje ďalšia kartová hazardná hra, ktorá dnes tvorí samozrejmosť prakticky každého kasína - Blackjack. Za jej predchodcu sa považuje španielska hra Venturia a píše sa o nej aj v slávnom románe Don Quiote de La Mancha. Udomácnila sa však najmä vo Francúzsku, odkiaľ sa následne dostala do Ameriky. 

Za morom vznikol aj samotný názov Blackjack. Išlo o promo akciu nevadských kasín, ktoré vyplácali výhru 10:1 pokiaľ hráč vyhral hru s použitím pikového alebo krížového dolníka a pikového esa. 

Talianske domy hazardných hier

V 17. storočí sa objavili aj prvé kasína. V talianskych Benátkach vzniklo Ridotto. Išlo o budovu, kde bol sústredený a kontrolovaný hazard z celého mesta. Postupne sa tento koncept ujal a rozšíril sa v priebehu storočí do celej Európy a USA. 

S rozvojom kasín začali prichádzať na scénu aj nové hazardné hry. Vo Francúzsku sa objavila ruleta a krátko po nej okolo roku 1829 nastáva boom Pokru. Odkiaľ presne táto kartová hra pochádza dodnes nevieme. Podľa niektorých bola prevzatá z Perzie, ďalší jej pôvod smerujú k francúzskej kartovej hre s názvom Poque. 

Jednoruký bandita a moderné kasína

Jedným z míľnikov hazardu bol rok 1891. Svetlo sveta uzrel prvý výherný automat. V prvej verzii ponúkal ako výhru cigarety a žuvačky. Až neskôr sa dostali k slovu skutočné peniaze. A keďže sa stal rýchlo populárny a ľudia hraním výherného automatu neraz stratili mnoho peňazí, dostal nelichotivú prezývku ako jednoruký bandita (v narážke na kľuku, ktorú bolo nutné potiahnuť). 

Začiatkom 20. storočia sa najmä v USA začali rozmáhať moderné kasína. V závislosti od zákonov jednotlivých členských štátov bol hazard postupne buď zakázaný a prevádzkovaný nelegálne alebo naopak podporovaný, vďaka čomu vznikli centrá akým je dnes Las Vegas. 

S príchodom moderných technológií a internetu prenikol hazard aj do tejto sféry. V roku 1994 začala firma Microgaming s prevádzkovaním prvého online casino na svete. Odvtedy sa trh neustále rozvíja. Dôkazom môžu byť napríklad aj slovenské online casina, ktoré boli spustené v priebehu minulého roka po legislatívnych zmenách a liberalizácii trhu.

Budúcnosť hazardu

Čo sa týka budúcnosti hazardu, môžeme predpokladať 2 trendy. Na jednej strane pokračujúci trend čoraz väčšieho presúvania sa hazardu do online sveta. To platí ako pre kasínové hry tak aj pre športové stávkovanie. Pravdepodobne sa čoraz viac v hazarde presadia aj kryptomeny, ktoré sú už dnes v tejto oblasti dosť rozšírené.

Ďalším trendom však bude stále záujem aj o hlasické kasína. To bude mať skôr formu spoločenskej udalosti a prezentácie sociálneho statusu. Platí to najmä v prípade ázijských krajín a čiastočne USA.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite