Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O budúcnosti Európy v Európskom parlamente

.redakcia .spoločnosť .spoločnosť

V štrasburskom sídle EP 19. júna zasadli zástupcovia európskych inštitúcií, národných parlamentov a občania, aby na inauguračnom plenárnom zasadnutí Konferencie o budúcnosti Európy prebrali otázku ďalšieho smerovania Európy. Na konferencii sa fyzicky aj na diaľku zúčastnilo 108 poslancov Európskeho parlamentu, 54 zástupcov Rady a traja členovia Európskej komisie. Okrem toho na nej bolo aj 108 Európanov.

O budúcnosti Európy v Európskom parlamente MICHEL CHRISTEN/EP Vladimír Bilčík (EĽS) na Konferencii o budúcnosti Európy.

plenárne zasadnutie otvoril spolupredseda konferencie Guy Verhostadt (Obnovme Európu), ktorý pripomenul, že konferencia musí priniesť odpovede na viaceré otázky. „Čo v Únii funguje dobre? Čo potrebuje zmenu? Ako vytvoriť takú Úniu, ktorá bude vedieť plniť svoje poslanie v budúcich desaťročiach? Ako vytvoriť Úniu, ktorá je odolnejšia, efektívnejšia a koná rýchlejšie?“– povedal. Konferenciu prirovnal k štafetovému behu, kde idú prví občania, ktorí povedia, čo chcú a sformulujú odporúčania. Potom odovzdajú štafetu plenárnemu zasadnutiu konferencie, ktoré bude diskutovať o ich ideách a navrhne konkrétne kroky, ktoré by mali vykonávať európskej inštitúcie. Podnety občanov budú slúžiť ako základ pre ďalšie panelové diskusie medzi politikmi a Európanmi a budú pokračovať v septembri a v októbri.

Do konferencie sa môžu zapojiť všetci občania Európy aj prostredníctvom mnohojazyčnej platformy „Budúcnosť je vo vašich rukách". Ich hlasy a idey o budúcnosti Európy budú predmetom diskusie počas konferencie. Web spustili už v apríli a občania postupne zasielajú svoje myšlienky.

Otázka ďalšieho smerovania Únie je pritom na stole už niekoľko rokov. Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka (EĽS) bude konferencia priestorom na debatu, ktorá by mala byť odvážna a má smerovať k tomu, ako urobiť aj slovenský priestor európskejším a silnejším. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Obnovme Európu) považuje úlohu zistiť od ľudí, ako chcú, aby vyzerala budúcnosť Únie, za veľmi náročnú. Členské krajiny si podľa nej za dlhé roky nesplnili domácu úlohu a nepodarilo sa im zvýšiť povedomie o fungovaní EÚ.

Poslankyňa EP Miriam Lexmann (EĽS) vníma konferenciu ako míľnik a jedinečnú príležitosť. Únia mohla na pandémiu reagovať skôr a koordinovať sa, je však presvedčená, že sa poučila z chýb. Konferencia je podľa europoslanca Martina Hojsíka ohrozená a jedným z dôvodov je ľahostajnosť občanov. Dodal, že jednou z kľúčových tém konferencie by mala byť aj ochrana klímy a životného prostredia.

Ešte začiatkom júna uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), že hlavným cieľom konferencie je, aby Slovensko svojím hlasom prispelo k budúcnosti EÚ, aby ľudia povedali, ako si predstavujú fungovanie EÚ, čo by zlepšili a čo im prekáža.

O konferencii s europoslancom Vladimírom Bilčíkom (EĽS):

konferencia o budúcnosti Európy odštartovala symbolicky 9. mája na Deň Európy. V júni sa konalo jej inauguračné plenárne zasadnutie v štrasburskom sídle EP. Prečo je práve teraz potrebná diskusia o smerovaní Európy?

Táto konferencia je reakciou na odchod Veľkej Británie z EÚ. Osobne som presvedčený, že ide o správnu reakciu – ak chceme mať stabilnú a úspešnú Úniu, musia byť jej členské štáty a občania spokojní s tým, ako funguje. Konferencia ponúka priestor na diskusiu a závery o tom, ako zlepšiť európsky projekt a som rád, že debata o európskej budúcnosti prebieha demokraticky a otvorene. Na konferencii diskutujú európski, národní a regionálni politici i zástupcovia občanov a každý sa môže zapojiť prostredníctvom online platformy. Som rád, že na Slovensko príde Konferencia o budúcnosti Európy priamo za našimi občanmi prostredníctvom verejných podujatí v krajských mestách a debát o budúcnosti Európy v rámci Národného konventu.

tento projekt – priamej diskusie občanov a EÚ – má už svojich sympatizantov, ale aj kritikov. Aké sú očakávania od tejto debaty, aj vaše osobné, keďže ste jediným zástupcom za Slovensko v 108-člennej delegácii EP?  

Diskusie s občanmi a podnety ľudí beriem veľmi vážne. Musíme ich na konci konferencie pretaviť do zmysluplných záverov tak, aby sme posilnili európsky projekt všade tam, kde to Európania i Slováci očakávajú. Či už sa to týka ochrany zdravia, úlohy EÚ vo svete či pevnejších základov pre právny štát a demokraciu. 

čo táto diskusia bude znamenať aj pre Slovensko? Ako ju využiť v prospech Slovenska?

Konferencia o budúcnosti Európy je pre Slovensko šancou jasne sa vyjadriť, ako zmeniť EÚ k lepšiemu podľa našich vlastných predstáv. Verím, že naša diplomacia pozbiera podnety ľudí a pripraví dokument, ktorý bude kvalitným príspevkom pre závery Konferencie o budúcnosti Európy. Zároveň je to šanca ukázať ľuďom, že Európska únia sme v prvom rade aj my všetci, ktorí žijeme na Slovensku, a že v Bruseli sa žiadne rozhodnutie neudeje bez toho, aby sme mali príležitosť sa k nemu vyjadriť.

Tento článok vznikol v spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite