Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komunizmus včera a dnes

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

24. jún je deň pamiatky obetí komunistického režimu – pamätný deň schválený zákonom NR SR 325/2004 Z. z. A 24. júna tohto roku sa v Košiciach slávnostne otvorilo Múzeum obetí komunizmu ako prvé multimediálne múzeum na Slovensku.

Komunizmus včera a dnes MILAN KAPUSTA/TASR 24. jún 2021 Košice: Otvorenie prvého multimediálneho Múzea obetí komunizmu.

programom jeho činnosti nie je len pripomenutie a uctenie obetí. Tlačová správa deklaruje aj potrebu „objavovať príčiny, ktoré viedli k neľudskému zaobchádzaniu s občanmi tejto krajiny“. A, samozrejme, poskytovať informácie a pomáhať so vzdelávaním v tejto oblasti. Tento čin si sám osebe zaslúži pripomienku a propagáciu. Výzva, ktorú nám tlmočí, je však aj výzvou na ďalšiu samostatnú reflexiu, ak má byť činnosť otvoreného múzea úspešná.

poukázať na podstatu

Komunizmus a v širšom zmysle totalitné ideológie, hnutia a režimy totiž nie sú len muzeálnymi exponátmi. Totalitná minulosť je stále v živej pamäti, hoci niektoré jej vývojové fázy a podoby už zastiera čas. Jej rezíduá zostávajú v mnohých prípadoch nespracované a neuvedomené. A takéto rezíduá môžu metastázovať. 

V otváracích príhovoroch táto správa zaznela viackrát. A viackrát bol naznačený spoločný pôvod a podstata fašizmu a komunizmu. Košický gréckokatolícky eparcha, arcibiskup Cyril Vasiľ, sa zmienil o rôznych predstavách, zakladajúcich snahy revolučne meniť svet a stvoriť nového človeka mocenským donútením. Takéto predstavy, ktoré neváha nazvať heretickými, okrem iného vychádzajú z chybného pohľadu na ľudskú prirodzenosť. Túto tézu pokladám za dôležitú, vlastne kľúčovú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite