Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Upokoj sa, Európa

.dalibor Roháč .spoločnosť .politika

Vo vzduchu visí obava o Európskej úniu: po utečeneckej kríze, po brexite, po jedovatom prskaní strečkujúcich členských krajín, ako Maďarsko a Poľsko, a po počiatočnej spomalenej fáze očkovania je vraj len otázkou času, keď sa EÚ rozpadne.

Upokoj sa, Európa WESTEND61/PROFIMEDIA Európsky projekt sa môže pochváliť aj prosperitou, ktorú umožnil jednotný trh, alebo tým, že ozbrojený kon flikt medzi európskymi veľmocami je už nepredstaviteľný.

pesimistické proroctvá sa však doteraz nepotvrdili. Veľká Británia zavŕšila svoj odchod, hranice bloku sú posilnené, východoeurópski rebelanti aspoň trochu tíchnu pri vyhliadkach na nové európske výdavky  a celkovo to vyzerá, že EÚ tu s nami predsa len zostane. V bruselskej bubline, ktorá je často sústredená najmä na seba, je to nielen príležitosť na kolektívny výdych úľavy, ale aj dôkaz, že historický optimizmus je v súvislosti s EÚ na mieste.

A výsledkom je, že sa znovu ozvali tí, od ktorých sa to aj dalo čakať. Necelé dve desaťročia od konania Konferencie o budúcnosti Európy, ktorá mala vyústiť do vzniku ústavného dokumentu prijateľného pre ľudové väčšiny v jej členských štátoch (a nič také nevzniklo), a sedem rokov po ďalšom pokuse „demokratizovať“ fungovanie EÚ prostredníctvom systému „spitzenkandidátov“ (ktorý mal pôvodne vniesť viac demokratickej zodpovednosti a transparentnosti do procesu voľby predsedu Európskej komisie, ale po voľbách v roku 2019 sa s ním skončilo), spustili Európska komisia, Rada Európy a Európsky parlament novú Konferenciu o budúcnosti Európy.

Konferencia bude trvať do jari roku 2022 a jej väčšia časť sa odohráva online. Pre Európanov má byť príležitosťou vyjadriť názor na otázku, aké by mali byť priority EÚ a aké reformy EÚ v budúcnosti potrebuje. Spomínané tri inštitúcie sľubujú, že „rýchlo preskúmajú, ako na zistenia následne reagovať“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite