Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Praktickí lekári (ne)chcú očkovať. Nápad ministra zdravotníctva je v konflikte s praxou

.daniel Antoni .spoločnosť .spoločnosť

Ministerstvo zdravotníctva na čele s Vladimírom Lengvarským hľadá spôsoby, ako bojovať proti covidu-19. K tým novším – u nás – patrí očkovanie praktickými lekármi. Dobrý nápad, ktorý inde funguje, však zatiaľ naráža na slovenskú realitu.

Praktickí lekári (ne)chcú očkovať. Nápad ministra zdravotníctva je v konflikte s praxou MIROSLAVA MLYNÁROVÁ/TASR 1. júl 2021 Dolný Kubín: Očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer/Biontech u ambulantného lekára.

.lengvarský chce, aby aj praktickí lekári očkovali. Logiku to má, každý očkovaný chráni najmä seba a prispieva ku kolektívnej imunite. Nápad chváli aj epidemiologička Alexandra Bražinová: „Mnoho ľudí je zvyknutých chodiť k svojmu praktickému lekárovi, dôverujú mu. Praktickí lekári majú možnosť zaočkovať mnohých doposiaľ nerozhodnutých.” Lenže, ako povedal klasik: „Nápad jistě dobrý. Výsledky nebyly dobré.“

Očkovanie funguje od 1. júla, prihlásilo sa do 300 lekárov (z počtu asi 3 300). A to je málo, hoci sa vraví, že aj kvapka zväčší more.

Idea spočíva v tom, že lekár si „celý proces od objednania na očkovanie cez realizáciu až po záznam do systémov“ vykoná sám. Pomáhať budú lekárne, v ktorých sa bude vakcína aj skladovať. Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez web Ministerstva zdravotníctva (MZ): „Očkovať bude môcť všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast, ktorý sa prihlási a uzatvorí zmluvu s Ministerstvom zdravotníctva.” A tu sa začína séria možných dôvodov, prečo je prihlásených lekárov zatiaľ len hŕstka.

logistika a veci s ňou súvisiace

Každý praktický lekár, či už pre dospelých alebo deti a dorast, pracuje v špecifických podmienkach a musí reálne zvážiť svoje možnosti. Teda ľudské zdroje, priestor na očkovanie a čas. A ešte sú tu ďalšie premenné. Najdôležitejšie sa dajú pomenovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite