Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Chrappa: Sionisti a buržoázni nacionalisti v ŠTB

.štefan Chrappa .spoločnosť .spoločnosť

Schopnosť rozlíšiť dobro a zlo patrí k najdôležitejším ľudským vlastnostiam. Je to zručnosť, ktorá sa dá cibriť. Môžeme upadnúť do omylu alebo byť do omylu uvedení, no skôr či neskôr sa hlas svedomia ozve v každom. Svedomie sa dá zjemňovať. Môžeme sa učiť byť vnímavejšími na jeho záchvevy.

Štefan Chrappa: Sionisti a buržoázni nacionalisti v ŠTB ČTK November 1952 Praha: Rudolf Slánský pri výsluchu pred senátom štátneho súdu. Jedna z obetí komunistických monsterprocesov. Dostal trest smrti.

zároveň je tu požiadavka byť vizionárom, vidieť za roh. Aby to, čo dnes aplikujeme v najlepšej viere ako dobro, neprinieslo v budúcnosti katastrofu. Účel by nemal posväcovať prostriedky. Naproti tomu zlo sa nepremieňa. Zlo zostáva zlom. V čase, keď je páchané, i následne. Treba na to myslieť pri tvorbe zákonov, pri vymáhaní spravodlivosti, pri spravovaní spoločnosti. Je potrebné učiť sa múdrosti a spravodlivosť spájať s múdrosťou. Archetypálnym vzorom nech je kráľ Šalamún. Monsterprocesy, špecifikum päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia, sú do značnej miery tiež zmapované. Proces s vlastizradnými biskupmi, proces s Miladou Horákovou či proces s Rudolfom Slánským, ktorého zvukový záznam sa pred pár rokmi našiel, sú verejnosti známe. No stále zostávali biele miesta vo výskume tohto obdobia. Podlžnosť moderným slovenským dejinám spláca kniha vysokoškolskej pedagogičky Ivice Štelmachovič Bumovej Sionisti a buržoázni nacionalisti v ŠTB. Išlo o vykonštruovaný proces s hlavnými postavami ŠTB. Práca na tejto publikácii nebola jednoduchá. Autorka načrtáva komplikovanosť výskumu: „Zložitosť interpretácie historických prameňov pri problematike politických procesov je podmienená aj pôvodom zdrojov. Vznikli na začiatku 50. rokov 20. storočia, sú vytvorené na politickú objednávku, poplatné režimu a okolnostiam, v ktorých vznikali. Navyše nejde o príbeh jednotlivca, ale o desať ľudí odsúdených v jednom procese. Siedmi z nich pochádzali zo židovského prostredia (Matej Bel, Šimon Čermák, Mikuláš Fodor, Juraj Glaser, Mikuláš Horský, Martin Kraus a Oskar Valášek), zvyšní traja z majority (Teodor Baláž, Viktor Sedmík a Rudolf  Viktorin)“.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite