Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potraviny alebo energia?

.zsolt Simon .spoločnosť .spoločnosť

Poľnohospodári stáli a stoja pred komplikovanou otázkou. Oplatí sa im viac produkovať potraviny alebo energiu (z obnoviteľných zdrojov)? Pravda je, že spotrebitelia sú ochotní zaplatiť za svoje pohodlie oveľa viac ako za potraviny. Nie je teda správne zazlievať poľnohospodárom, že produkujú to, za čo viac dostanú. Účelom podnikania je zisk.

Potraviny alebo energia? DANIEL PRUDEK/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Jadrová elektráreň Jaslovské Bohunice obklopená lánmi s kvitnúcou repkou: dve podoby, dve možnosti produkcie energie.

poľnohospodári sa prispôsobili právnym podmienkam, ktoré boli nastolené. Nie poľnohospodári sa rozhodli, že do minerálnych palív sa budú primiešavať biopalivá. Nie poľnohospodári stanovili, aká bude výkupná cena a politika za elektrinu z bioplynových staníc. Podobne to bolo aj počas prvej Ficovej vlády, keď sa najvýnosnejšou plodinou stali slnečné kolektory.

Na vyprodukovanie 1 MWh elektrickej energie z bioplynovej stanice je potrebných  cca 250 ha kukurice. Na Slovensku majú bioplynové stanice kapacitu 103 MW. Väčšina z nich namiesto zhodnotenia odpadu zhodnocuje silážnu kukuricu. Teda na výmere 26 000 hektárov už neprodukujeme potraviny.

podpora štátu je rovnaká tak či onak

Dalo by sa to však robiť aj inak. Možno o niečo náročnejším, no v každom prípade prijateľnejším spôsobom. Silážnou kukuricou by sa nakŕmil dobytok, z ktorého by sa vyprodukovalo mäso a mlieko, a hnoj a hnojovicu by sme ešte zhodnotili v bioplynovej stanici. Tento systém však druhá Ficova vláda zastavila. Vyhoveli tak veľkým investorom, ktorí sa nechceli trápiť s chovom dobytka a namiesto toho si vylobovali, že budú produkovať len energiu s garantovaným ziskom, ktorá je štedro dotovaná aj z rezortu poľnohospodárstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite