Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výprava do mysle apoštola. Po Pavlovi už nič nebolo také ako dovtedy

.marek Markuš .nicholas Thomas Wright .spoločnosť ..nicholas thomas wright

N. T. Wright je popredný novozmluvný teológ a odborník na dejiny raného kresťanstva, zvlášť na dielo a odkaz svätého Pavla. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z pripravovanej knihy PAVOL: život a dielo apoštola národov.

Výprava do mysle apoštola. Po Pavlovi už nič nebolo také ako dovtedy WIKIMEDIA COMMONS Bartolomeo Montagna: Svätý Pavol, 1482.

štúdium sv. Pavla je jednou z celoživotných tém a vášní N. T. Wrighta. Jeho výskum sa pôvodne zaradil do prúdu „novej perspektívy“, ktorú zviditeľnili najmä E.P. Sanders a J. Dunn v kontraste k tradičnému prístupu k pavlovskej teológii, ako nám ju odovzdávali protestantskí a katolícki reformátori od 16. storočia. Zdá sa však, že Wright už aj „novú perspektívu“ prerástol, pretože priniesol vlastné pohľady a vidí ďalej ako vykladači pred ním práve preto, lebo stojí na ich pleciach, ako rád pripomína.

V jeho pavlovských štúdiách sa naplno prejavila dôležitosť hlbokého poznania a organického prepojenia troch oblastí: biblickej gréčtiny, novozmluvnej teológie a historického kontextu judaizmu druhého chrámu v širšej grécko-rímskej kultúre prvých storočí po Kr. Komentátori sa zhodujú, že jeho akademické životné dielo na túto tému, najmä knihu Paul and the Faithfulness of God (vyše 1 700 strán!), budú generácie teológov študovať v nasledujúcich storočiach vedľa Augustína, Akvinského, Luthera či Bartha. Pre nás, laickú verejnosť, našťastie Tom Wright napísal o Pavlovi veľmi čitateľné životopisné dielo s prostým názvom: PAVOL. Nedávno zosnulý rabín Jonathan Sacks povedal, že kniha je „fascinujúcou výpravou do Pavlovej mysle, na ktorú nás pozýva jeden z najväčších teológov dnešných čias.“ 

Ľudská kultúra sa až donedávna vyvíjala rýchlosťou, ktorá zodpovedala rýchlosti tvorby ľadovca. My ľudia modernej doby, zvyknutí na náhle zmeny a dramatické zvraty, si potrebujeme pripomínať, že svet bol iný. Veci šli dopredu pomaly a postupne. Veľké vynálezy, ktoré prudko menia ľudský život k lepšiemu alebo horšiemu – vynález kolesa, kníhtlače, pušného prachu či internetu –, sú v skutočnosti zriedkavé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite