Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Odkaz Moldavy nad Bodvou

.roman Kvasnica .spoločnosť .spoločnosť

Prípad zbitých Rómov z Moldavy nad Bodvou sa ťahá osem rokov. Teraz súd oslobodil spod obžaloby o krivej výpovedi prvého z nich. Je to signál návratu spravodlivosti? A čo to vypovedá o Slovensku?

Roman Kvasnica: Odkaz Moldavy nad Bodvou BORIS NÉMETH Obhajca zbitých Rómov Roman Kvasnica: „Je to víťazstvo všetkých slušných ľudí, ktorí sa za rómskych spoluobčanov postavili.“

najskôr pre pripomenutie, čo sa v roku 2013 v Moldave nad Bodvou odohralo. Polícia pri razii fyzicky zaútočila  zhruba na tri desiatky ľudí, medzi napadnutými boli aj ženy a deti. Rómovia boli bití, kopaní, dostávali elektrošoky. To, že razia neprebehla v súlade so zákonmi, tvrdila aj vtedajšia ombudsmanka Jana Dubovcová. Policajná inšpekcia konať nechcela, ale donútil ju tlak ombudsmanky, aktivistov, médií.

Lenže výsledok inšpekcie šokoval: polícia vraj neprekročila zákon – a dokonca Rómovia, ktorí boli počas zákroku zbití, boli ešte aj obžalovaní z krivej výpovede. Takže takto: poškodení utrpeli zranenia, ale keď vzniesli obvinenie, boli obvinení, že si vymýšľajú. Medzitým sa Rómov zastal aj Európsky súd pre ľudské práva, na ktorý sa obrátili. A teraz košický okresný súd oslobodil prvého z nich spod obžaloby z krivého obvinenia a krivej výpovede. U piatich zo šiestich obvinených odstúpil prokurátor od obžaloby. K tomu, aby sa hovorilo o nastúpení spravodlivosti, je však ešte ďaleko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite