Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Salarabandalara. Kto sú Charizmatici - svätci či komedianti?

.štefan Chrappa .spoločnosť .náboženstvo

Pred časom zarezonovalo v prostredí internetu video, kde sa pani z kresťanského spoločenstva modlí za bývalého premiéra a bývalého ministra zdravotníctva. V „salarabandalara“ požehnaní žiada pre politikov to najcennejšie, čo si želal aj kráľ Šalamún – múdrosť. Táto modlitba vyvolala množstvo posmechu, ironických reakcií a tiež niekoľko hudobných remixov.

Salarabandalara. Kto sú Charizmatici - svätci či komedianti? ABBAS/MAGNUM/PROFIMEDIA Rok 2003 New York: Kresťanskí fundamentalisti v USA. Biskup Liston Page počas bohoslužby pokladá ruky na ženu na znak ochrany pred chorobou.

videá nájdete  na YouTube. Sú vtipné. Nájsť môžete aj video z dokumentu Lucie Piusi, kde ženy v dodávke, ktoré idú na púť, vydávajú neartikulované zvuky, ktoré majú byť „anjelským“ jazykom. 

Keď pominie prvotný údiv, zdesenie, prekvapenie a pokojne aj ten výsmech, na rad prichádzajú otázniky. O čo ide? Čomu títo ľudia veria? Ako to ovplyvňuje ich prácu, život, rodinu a keď sú v politike, tak spoločnosť a zákony?  Treba zdôrazniť, že zďaleka nejde o akúsi okrajovú záležitosť. 

Paradoxov je niekoľko. Kým v dvadsiatom storočí racionalizmus bohatého Západu zhodil zo seba bremeno zaväzujúcej duchovnosti, Rím sa otvoril k medzináboženskému dialógu a Východ bol ponížený komunistickým besnením, na celosvetovej úrovni vyhrezol životaschopný prúd kresťanského charizmatického hnutia. Práve sem patrí zosmiešňovaná „salarabandalara“ či trkotanie katolíckych pútničiek, ktoré majú byť prejavom Ducha Svätého. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite