Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sa Boh stal kráľom. Čo sa stalo, keď dostal Ježiš otázku o vzťahu medzi náboženstvom a štátom?

.jakub Uhlík .nicholas Thomas Wright .spoločnosť .teológia

N. T. Wright je popredný odborník na Novú zmluvu, dejiny raného kresťanstva a jeden z najvplyvnejších teológov súčasnosti. Ako biskup z Durhamu bol členom Snemovne lordov a otázky cirkvi a štátu boli pre neho nanajvýš relevantné. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Ako sa Boh stal kráľom.

Ako sa Boh stal kráľom. Čo sa stalo, keď dostal Ježiš otázku o vzťahu medzi náboženstvom a štátom? WIKIMEDIA COMMONS Peter Paul Rubens: Daňový peniaz. Maliar zobrazil scénu z dvadsiatej druhej kapitoly Matúšovho evanjelia svojím charakteristickým dynamickým štýlom.

kresťania najrôznejších tradícií po celom svete vo vzácnej svornosti už vyše 1 500 rokov vyznávajú Apoštolské vyznanie viery. Krédo podčiarkuje Ježišov božský pôvod, akt lásky smrťou na kríži, zobrazuje ho ako mocného panovníka a prináša nádej, že Kristus znovu príde a nastolí spravodlivosť. Od presvedčenia, že Ježiš sa „narodil z Márie panny“ však rovno skáče k tomu, že „trpel pod Pontským Pilátom a ukrižovaný zomrel...“ Naše štyri kanonické evanjeliá však medzitým venujú veľa priestoru Ježišovmu životu, vyučovaniu a konaniu. Ak je podstatou kréda a „evanjelia“ zvesť o smrti a vzkriesení Boha Syna, načo sú nám všetky ostatné kapitoly Matúša, Marka, Lukáša a Jána? 

Túto otázku si kladie Tom Wright v knihe Ako sa Boh stal kráľom. Evanjeliá hovoria o Kristovi ako kráľovi a o nastolení jeho kráľovstva. To je tu už teraz prítomné a my ako kresťania sme jeho súčasťou. Veriaci však žijú v rôznych republikách, monarchiách, diktatúrach – a aj v „našich“ demokraciách „karpatského“ typu. Ako má žiť stúpenec kráľovstva, ktoré nie je z tohto sveta, ako občan „našizmu“ Slovenskej republiky?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite